Početna Vijesti Kako su kriminalci osmislili brzu dostavu narkotika preko aplikacije

Kako su kriminalci osmislili brzu dostavu narkotika preko aplikacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su ovdašnji trgovci drogom, najčešće kokainom, napravili tehnološki iskorak u svom poslovanju, govori podatak da je danas nedozvoljeni bijeli prah moguće naručiti posredstvom aplikacije koju su, kako su obijelodanile britanske organizacije a prenijeli hrvatski mediji, napravili Srbi, Albanci i Hrvati.

Mreža trgovinom narkotika, posebno kokainom, velikom brzinom se širi i usavršava sa godinama, sa čim kokain ali i druge droge porijeklom iz Latinske Amerike postaju lako dostupne trgovcima i konzumentima u Evropi, prenosi Blic.

O tome svjedoče i brojna hapšenja i zaplijene ogoromnih količina bijelog praha, prilikom kojih lisice na ruke mahom budu stavljene srpskim, crnogorskim, albanskim i hrvatskim državljanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je tako, pokazuje i pojačana aktivnost policije i carine, koja je zaplijenila skoro 1,5 tona kokaina u samo u posljednjih mjesec dana.

Prema najnovijim izvještajima britanskih organizacija koje se bave stanjem na kriminalnoj sceni, u Evropi se na kokainu vrti veliki novac – riječ je o 17 miliona odraslih Evropljana koji ga konzumiraju te svakoga dana potroše oko 350 kilograma kokaina, a ilustracije radi, samo “hladni” Švajcarci godišnje potroše – pet tona ove droge, prenosi Slobodna Dalmacija pozivajući se na britanska istraživanja.

Međutim, u crnoj statistici koju su iznijeli britanski analitičari govoreći o sve jačem uticaju balkanskih narko-bosova, posebno je zanimljiv detalj koji opisuje novitete u trgovanju drogom, koju su uneli naši državljani u saradnji sa “kolegama” iz Hrvatske i Albanije.

Upravo oni su osmislili super brzu dostavu droge, a dovoljno je imati mobilni telefon, aplikaciju sličnu onoj Uberovoj i šifru. Kokain stiže desetak minuta po narudžbini, brže nego pica, piše Slobodna Dalmacija.

Brza dostava droge moguća je zahvaljujući “operativnom centru” smještenom “negdje na zapadnom Balkanu”, piše ovaj portal pozivajući se na analize iz Velike Britanije.

Klanovi s Balkana, ali i ostali evropski trgovci, drogu dobavljaju uglavnom iz Južne Amerike, često Kolumbije, čiji karteli u Evropi, ali i u Rusiji, pronalaze izvrsno tržište. Evropski lordovi droge cijeli su postupak pojednostavili – kokain se nabavlja bez posrednika, direktno iz Kolumbije, doprema se brodovima, prekrcava se u brze gumene čamce, po potrebi se dorađuje u laboratorijima, pakuje se u prikladne paketiće pomoću strojeva, a ne više ručno, i dostavlja preko kurira.

Proces je time postao bitno jeftiniji za skoro 30 odsto, te snižava krajnju cijenu droge, ali i povećava zaradu narko-bosu.

Kako je ovaj list prenio, pretpostavlja se da će hapšenje Darjana Ješovnika, hrvatskog narko-bosa koji je poslovao na relaciji Južna Amerika u dobro organizovanoj grupi, rasvjetliti neke detalje koji će pomoći istražiteljima da stanu na put takozvanoj kokainskoj ruti.

Međutim, postoji i bojazan da bi ovaj sudski proces mogao biti završen kao i onaj u kom su se na optuženičkoj klupi našli pripadnici grupe čiji je član bio i Ješovnik – suđenje je počelo tri godine nakon hapšenja, a svi osim vođe grupe Petra Ćosića Šarca, osuđeni su na takve kazne da su komotno mogli odšetati na slobodu. Za razliku od njih, Šarac je osuđen na četiri godine zatvora. Ješovnik se trenuto nalazi u pritvoru u Subotici, a kako je pristao na hitno izručenje Hrvatskoj, u narednom preiodu se može očekivati njegov transport u Split.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila