Početna Zdravlje Kako spriječiti prehladu za samo 24h

Kako spriječiti prehladu za samo 24h

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čim dođu prvi znaci prehlade, svako od nas se zavlači u krevet, pokriva preko glave, kuva čajeve i moli se – samo da prođe!

Često nam sam odmor i čajevi neće pomoći, pa nas čekaju dani, možda i nedjelje povišenih tjelesnih temperatura, kijanja, kašljanja, malaksalosti i bola u cijelom tijelu.

Ukoliko želite da zaustavite prehladu na vrijeme, poslušajte savjete i primjenite ih odmah nakon prvog kašlja ili kijanja. Za samo 24h ćete ukloniti simptome i spriječiti prehladu koja bi mogla trajati danima.

Ukoliko se probudite sa kijavicom i bolovima u cijelom tijelu, znamo da je najteže ustati iz kreveta i otići pod tuš. Ali nakon što završite svoju kupku, bićete zahvalni sebi, a i nama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskočite pod vreo tuš

 Vrela voda će napraviti paru, koja će vam pomoći da ublažite ukočenost i bolove koje imate, a vlažnost vazduha će vam “otvoriti” i očistiti sinuse i ukloniti sluz.

Nakon tuširanja lakše ćete disati, a i bolovi će biti smanjeni. Ne zaboravite da se dobro osušite i ugrijete nakon izlaska iz kade!

Uzmite dvije kašičice sirupa od zove

Sirup možete naći u prodavnicama zdrave hrane, napravljenog od zove – koja ima antivirusno dejstvo i jača imuni sistem. Uzimajte po 2 kašičice sirupa do tri puta dnevno kako bi smanjili intenzitet i trajanje prehlade ili grupa.

Ovo takođe možete raditi i kao preventivu ukoliko provodite većinu vremena u zatvorenom prostoru ili radite sa ljudima u sezoni virusa.

Preskočite pahuljice i kafu – doručkujte jaja i čaj! 

Jaja su gotovo potpuni protein – sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i pomažu organizmu da se bori protiv infekcija. Dodajte i vruć čaj pomešan sa limunom ili medom. Med ima bolje dejstvo nego sirup za kašalj ukoliko vas boli ili imate osjećaj grebanja u grlu jer ga oblaže i umiruje otečenost.

Dodajte svojoj vitaminskoj salati malo leblebija i bundevinog sjemena

Leblebije i bundevino sjeme su dobri izvori cinka – hranljive materije koje pomažu vašem tijelu da se izbori sa infekcijom, a i deluju protivupalno! Istraživanja pokazuju da uzimanje cinka u prvih 24h prehlade pomaže i skraćuje trajanje i intenzitet prehlade.

Alternativno – kupite u apoteci cink tablete i piti ih dva puta dnevno dok prehlada ne prođe.

Pijte dosta tečnosti 

Hidratacija je ključna stvar ukoliko se borite sa prehladom! Sama dehidratacija izaziva povišenu temperaturu, a dok se organizam bori sa infekcijom on crpi vodu iz cijelog tijela – što vam je veća tjelesna temperatura primijetićete da vam su vam usta, koža, nokti, kosa suvlji.Unosite dosta tečnosti u vidu vode, vrućih čajeva i supa kako bi pomogli svom organizmu da se izbori sa gripom. Tečnost će, takođe, pomoći da isperete i izbacite sluz iz nosa i grla.

Očistite nos i grlo

Sluz koja se ne izbaci na vrijeme, pogotovo pred spavanje, može u toku noći da se gomila i izazove infekciju i upalu. Koristite inhalatore namijenjene upravo za to koje možete kupiti u apoteci, ili skuvajte čaj od nane i nad njim udišite paru.

Ne zaboravite da perete ruke

Virusi prehlade i gripa se lako šire kada dotaknemo nešto ili nekog zaraženog virusom, pa zatim diramo sopstvena usta, nos, oči. Pranjem ruku virusi se odstranjuju pre nego što se razbolimo ili pre nego što ih prenesemo na druge.Važno je temeljno oprati ruke, a od koristi mogu biti i gelovi za pranje ruku bez vode kada ste van kuće. Čim uđete u kuću, ostavite jaknu i operite ruke, dok to ne budete radili nesvjesno.

Dodajte bijeli luk u svoj jelovnik

Dodajte svojoj hrani bijeli luk, samo malo sitno sjeckan na salatu, na sendvič, uz povrće za ručak ili po starom narodnom običaju sa slaninom. Beli luk je prirodni antivirotik, tj. prirodni Tamiflu. Svakog dana smo izloženi virusima, a bijeli luk može da ih pobijedi čak i ako naš imunitet zakaže.

( Fitpass, Prirodnilek )

ASHA prodaja vozila