Početna Zdravlje Kako šećer utiče na san?

Kako šećer utiče na san?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previše šećera dovodi do povećanja kilograma, uzrokuje propadanje zuba i povećava rizik od dobivanja dijabetesa. Međutim, postoji još jedan vrlo snažan negativan efekat, ometa san.

Istraživanje iz 2016. godine utvrdilo je da ljudi koji unose dosta šećera imaju lakši san i češće su nemirni dok spavaju. Prema mišljenju američkog kliničkog psihologa koji se bavi poremećajima sna, previše šećera dovodi do tendencije da se jede kasnije tokom dana jer nivo šećera u krvi dostiže nekontrolirane amplitude. To negativno utiče na san, a loš san će zauzvrat sutradan stvoriti još veću žudnju za šećerom. Time je zatvoren začarani krug iz kojeg je teško izaći.

Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i vaša gušterača oslobađa inzulin koji pomaže vratiti šećer u ćelije i isporučiti im energiju. Ako u kasnom dijelu dana ili prije spavanja jedete šećer, on će vas stimulisati i dati vam energiju za sljedeće aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo raditi noću. Dizajnirani smo tako da nam se funkcije gase pri kraju dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šećer troši mnogo magnezijuma koji je potreban za spavanje. Zbog toga čokoladu ili kafu posebno treba izbjegavati naveče.

Naučnik s Oksforda, upozorava da je potrebno još podataka kako bi se odredila tačna uzročno-posljedična veza između manjka sna i šećera.

On kaže da je odrasloj osobi potrebno najmanje sedam sati sna. Ako spavate manje od toga, posegnućete za kratkotrajnim energetskim rješenjima, a kombinacija loše hrane i premalo sna ugroziće vaše zdravlje.

Takođe, kada u životu nemamo dovoljno radosti, skloniji smo okretanju sitnicama koje na nas djeluju pozitivno, stimulirajuće, a šećer je jedno od takvih rješenja.

Ohrabrujuća vijest je da se ova žudnja za šećerom može otkloniti. Šećer u krvi je poput vožnje vlakom smrti u lunaparku, ali hrana bogata vlaknima može pomoći. Kada hrana sadrži vlakna, šećer se u krvi oslobađa znatno sporije i gušterača dobiva zasluženi odmor.

Hrana koja sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu, odlična je za poboljšanje sna. Tu spadaju grah, leća, integralne žitarice, sir i meso.

Triptofan pomaže u stvaranju serotonina, poznatog kao “hormon sreće”. Jedna od stvari koju ovaj hormon čini je i priprema za spavanje.

Najbolje je dan početi obrokom bogatim proteinima. Uz sve manje oslanjanja na kofein i šećer kao energetske stimulanse, lakše se prelazi na zdrav način spavanja noću. Zdrava prehrana, vježbanje i večernje provjetravanje pružaju veoma dobru osnovu za kvalitetan san.

Zdravlje u kući

ASHA prodaja vozila