Početna Zdravlje Kako saznati pravo stanje antitijela nakon vakcinacije ili preležane korone?

Kako saznati pravo stanje antitijela nakon vakcinacije ili preležane korone?

Nivo antitijela vremenom pada. To vrijeme je individudalno i teško ga je definisati, tako da rezultat može biti negativan nakon određenog vremena, iako je osoba imala Covid.

Rezultati testiranja ponekad mogu da budu razočaravajući za njih, ali pravi razlog za to leži u razlici između N-proteina i S-proteina i serološkog testiranja nakon obolijevanja i testiranja nakon vakcinacije.

Vakcine

Stanovništvo može da bira kojom vakcinom će da se vakciniše, a postoje adenovirusne vektorske vakcine, kakve su AstraZeneka i Sputnjik V ili vakcina mRNA Fajzer. Ove vakcine ne sadrže cijeli virus, nego samo genetičku poruku za sintezu jednog malog dijela virusa – Spike proteina (protein “šiljka“), odnosno S-proteina.

Šta je to S-protein?

Spike protein (S-protein) je jedan od nekoliko proteina virusa SARS-CoV-2, virusa koji izaziva Covid-19. To je protein preko kojeg ovaj virus ulazi u naše ćelije. Međutim, isto tako, Spike protein je antigen, ono na šta naš imunološki sistem reaguje i počne stvarati antitijela i ćelijski imunitet.

Upravo je Spike protein i glavna meta našeg odbrambenog sistema. Zašto?

To je dio virusa s kojim naš organizam ima najviše kontakta. Na tom proteinu ima više specifičnih mjesta na koja naš imunološki sistem razvija antitijela, čija je uloga da se “zalijepe“ za Spike protein. Tim antitijela onemoguće spajanje S-proteina s našim ćelijama. Stoga je Spike protein i najbolji kandidat za razvoj vakcina i utvrđeno je da je ovaj protein virusa SARS-CoV-2 najsigurniji, te najviše potiče imunološki odgovor našeg organizma.

Testiranje

Ipak, serološki testovi koji utvrđuju da li je osoba preboljela korona virus, utvrđujući nivo antitijela, ne ciljaju na antitijela koja neutrališu Spike protein, nego na antitijela koja neutrališu jedan sasvim drugi protein ovog virusa: N-kapsidni protein.

Takođe, Spike je protein koji izbija na površinu envelope (“omotač“) ovog virusa, a N-kapsidni protein (N-protein) je dio malo dublje strukture ovog virusa.

 

Zato, ako se osobe nakon vakcinacije nekim od adenovirusnih ili mRNA/iRNK vakcina testiraju testom na N-protein, rezultati će biti razočaravajući. Jednostavno, jer test nije ciljao ono što su tražili.

Ukoliko neko zaista želi saznati status antitijela nakon vakcinacije, morao bi se raspitati koje laboratorije imaju testove na antitijela koja neutrališu S-protein (“testovi na S-protein“) i naglasiti to prilikom dolaska u laboratoriju.

Kineske vakcine koje sadrže inaktivni virus (Sinovac i Sinopharm) pobuđuju antitijela i na S-protein i na N-protein jer sadrže cijeli, ali mrtav virus. Ipak pokazalo se da kineska vakcina slabije stimuliše antitijela na N-protein.

Neke laboratorije imaju testove na S-protein?

Dakle, nakon vakcinacije, a prilikom testiranja i provjere antitijela potrebno je razdvojiti N-protein i S-protein, da bi se dobili precizni rezultati.

Većina laboratorija to ne radi, pa pacijenti dobiju samo rezultate testa na N-protein.

Međutim, pojedine akreditovane privatne laboratorije ipak prilikom testiranja razdvajaju N-protein i S-protein, te se pacijentima na taj način daju precizne i potpune informacije o nivou antitijela u organizmu nakon vakcinacije.