Nepovoljni vremenski uslovi su kratkotrajno usporili zemljane radove, ali se u narednom periodu očekuje nastavak aktivnosti, nakon što se podtlo isuši i ponovo ispita

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić posjetio je danas gradilište autoputa Prijedor – Banjaluka.

On je naveo da su u toku građevinski radovi na glavnoj trasi autoputa i dijelom na lokaciji petlje Prijedor, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom radova, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

“Nepovoljni vremenski uslovi su kratkotrajno usporili zemljane radove, ali se u narednom periodu očekuje nastavak aktivnosti, nakon što se podtlo isuši i ponovo ispita. I glavni izvođač i koncesionar uvjerili su me da sve teče predviđenom dinamikom, te u narednom periodu možemo očekivati intenziviranje aktivnosti”, rekao je Ćorić.

On je podsjetio na značaj ove investicije kako za prijedorsku regiju, tako i za cijelu Republiku Srpsku.

“Izgradnja savremenih puteva je od vitalnog interesa za privredni razvoj zemlje. Svjesni toga, preuzeli smo na sebe obavezu izgradnje mreže modernih puteva u Republici Srpskoj, a autoput Prijedor – Banjaluka je dio te mreže. Pokretanje javnih radova u jednoj lokalnoj zajednici već u samoj fazi izgradnje doprinosi privrednom i socijalnom ambijentu, jer se dobar dio podizvođača, radnika i logistike oslanja na domaće kapacitete”, istakao je Ćorić.

U prethodnom periodu obavljeni su geodetski radovi, ispitivanje nosivosti podtla, kao i ispitivanje i odobravanje kamenog materijala iz obližnjeg kamenoloma, koji će se koristiti za izradu nasipa petlje, a u toku je i krčenje visokog rastinja na nastavku trase.

U naselju Ivanjska u toku je izgradnja kamp naselja privremenog tipa za rukovodstvo i radnike, koje će sadržavati kancelarije, spavaone, parking i drugo.

Ćorić je sa rukovodstvom preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i delegacijom kompanije “Šangdong” posjetio i gradilište kampa, čiji završetak se očekuje do kraja ovog mjeseca.

“Izgradnja privremenog kamp naselja sa pratećim objektima biće prava baza za radnike, koja bi radnicima i osoblju trebala obezbijediti adekvatne uslove za život i rad tokom izgradnje auto-puta”, rekao je Ćorić.