Početna Vijesti Kako najbrže da rashladite vrelu kabinu automobila

Kako najbrže da rashladite vrelu kabinu automobila

Dok je automobil parkiran na direktnom suncu, temperatura u kabini može biti i iznad 60 stepeni Celzijusa. Međutim, da se ne biste izlagali skoro pa toplotnom udaru u kabini, evo pet savjeta koji svakom mogu da pomognu da na efikasan način spusti temperaturu u automobilu prije početka vožnje. Treći savjet je posebno zanimljiv.

Nije posebno prijatno kada nas poslije napornog dana na poslu u automobilu dočeka nepodnošljiva vrelina, sjedište u koje ne možemo da sjednemo i volan koji ne možemo da pipnemo. Da se ne biste izlagali dodatnom stresu, postoji nekoliko efikasnih načina za sprečavanje grijanja kabine, kao i za njeno brzo rashlađivanje, piše Nova.rs.

Naravno, najbolja opcija bi bila da svi imamo savremene automobile sa funkcijom pomoću koje daljinskim putem možemo da podesimo željenu temperaturu prije ulaska u vozilo.

Ali, pošto to nije čest slučaj, postoje preporuke kako da preduprijedimo probleme koje donosi vrela kabina, kao i rješenja ukoliko je automobil ipak ostao izložen direktnim Sunčevim zracima.

1. Pazite gdje parkirate

Ukoliko parkiranje u garaži ili ispod bilo kakve nadstrešnice nije moguće, pokušajte da nađete parking-mjesto koje, nakon što se vaš radni dan završi, neće biti obasjano suncem. Takođe, parkiranje ispod drveća nije loša ideja, ukoliko imate naviku da redovno perete automobil.

2. Zaštitite parkirani automobil

Mnogo znači ukoliko parkirani automobil zaštitite aluminijumskom prekrivkom koja se postavlja na vjetrobran i štiti volan i čitavu prednju tablu od Sunčevih zraka. Jer, kada se ovi dijelovi zagriju, oni dugo potom isijavaju toplotu na gore, tačno u predjelu glava putnika.

3. Izbacite vreli vazduh iz kabine

Ovo je najefikasniji način da brzo rashladite vrelu kabina vozila – dok je automobil parkiran, prvo spustite suvozačev prozor, a potom žustrije otvarajte i zatvarajte vozačeva vrata nekoliko puta (nema potrebe da lupate vratima). Na ovaj način se vreo vazduh iz kabine vrlo brzo izbacuje napolje i temperatura se posle samo par manevara vratima spusti i za 10 stepeni, odnosno brže se izjednači sa spoljnom. Tako ćete mnogo brže dostići željenu temperaturu nakon što krenete.

4. Usmjerite ventilaciju na gore

Kada ste izbacili vreo vazduh iz kabine, uključite klima-uređaj i podesite ventilacione otvore na gore. Hladan vazduh, za razliku od toplog, pada dole i na ovaj način će se cijela kabina ravnomjerno rashladiti.

Započnite vožnju sa dijagonalno otvorenim prozorima za što bolji efekat provjetravanja. Već posle nekoliko minuta, temperatura je prijatnija, pa možete zatvoriti prozore i podesiti klima-uređaj tako da razlika u odnosu na spoljnu ne bude prevelika.

5. Isključite klima-uređaj prije završetka vožnje

Da biste spriječili da vam se iz klime šire neprijatni mirisi, pa čak i da zaradite neke respiratorne probleme, sve što je potrebno da uradite jeste da nekoliko minuta prije završetka vožnje isključite klimu. Nakon toga, ventilatore ostavite da rade i to na najjače. Ovo je jedini način da se isparivač osuši, jer u suprotnom, on ostaje vlažan, što ubrzo dovodi do stvaranja gljivica na ovom dijelu, a samim tim i širenja neprijatnih mirisa.