Početna Prijedorski region Kako je sveštenik Ukrajinac postao uspješan uzgajivač gusaka u Prijedoru

Kako je sveštenik Ukrajinac postao uspješan uzgajivač gusaka u Prijedoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinac Jurij Sinji (53) stigao je prije 17 godina u Bosnu i Hercegovinu kao sveštenik. Živio je neko vrijeme u Banjoj Luci, potom u Zenici i Sarajevu, a onda ga je, prije pet godina, put doveo u Prijedor. Sasvim slučajno, nakon jedne izložbe sitnih životinja društva “Golub”, čiji je danas ponosni član, počeo se baviti uzgojem gusaka.

Mnogo koristi

– Iz znatiželje sam najprije nabavio dvije guske, strankinje, jednu Mađaricu u jednu Njemicu, a onda na toj izložbi i osam bijelih domaćih gusaka. Od njih sam dobio više od 200 potomaka – govori Jurij, koji je u međuvremenu postao jedan od najvećih uzgajivača ove prilično pametne peradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam je napravio i dva mala inkubatora. U jedan stane 50, a u drugi dvostruko više jaja. Uspjeh je nevjerovatan, jer kako je izračunao, iz 87 posto položenih jaja, koja su teška između 130 i 180 grama, izlaze mladi guščići pa mnogima nije jasno kako to Juriju uspijeva.

Sada je nabavio i dvije guske iz Tuluza. Francuskinje su dvostruko teže od domaćih bijelih, ali su i mnogo mirnije i mnogo blaže naravi.

– Mada, i ove moje bijele su dosta pitome. Kad su gladne, samo pipnu prst. Valjda prepoznaju ruku koja ih hrani – kaže Jurij i dodaje da su guske najzdravija perad, kojoj ne trebaju nikakvi vitamini ni dodatni lijekovi.

Od njih, kako naglašava, ima mnogo koristi, počevši od perja za jastuke, preko mesa i jaja, do nadaleko čuvene guščije masti, koja je u narodu poznata kao lijek protiv bilo kakvih upala, prehlada, ali je odlična i za zacjeljivanje rana.

– Moj prijatelj Suljo iz Donje Ljubije u šumi se povrijedio motorkom. Ušili su mu ranu, bilo je sedam-osam konaca. Odmah je dotrčao do mene, uzeo guščiju mast i mazao to mjesto. Kad je došao da skine konce, i doktor ga je pitao šta je radio, jer je sve zaraslo – govori Jurij.

Bolje od pasa

Svakome ko ima pristojnu livadu, pogodnu za ispašu, savjetuje da se bavi uzgojem gusaka. Ne smetaju im ni hladna zima ni snijeg, a prilično vješto prognoziraju i vrijeme.

– Čim stiže kiša, postaju bučnije i veselije. S kiše se nikad ne sklanjaju, osim kad pada led. Tada uvlače glave u živu ogradu – pojašnjava Jurij, koji zna da su guske i dobri čuvari, nekad mnogo bolji i od pasa.

Djeca i unučad

Sinji je sa suprugom Svetlanom, također Ukrajinkom, stekao četvero djece i sedmero unučadi. Jedan sin Igor živi u Zenici i on ima četvero djece, a kćerka Aljona je u Ukrajini i ona ima troje djece.

Biskvit i omlet

Sinji otkriva i prednosti guščijih jaja, posebno kad su u biskvitu i omletu.

– Biskvit ima boju narandže i bukvalno federira kad ga stisneš. A omlet od dva-tri jaja teško dvojica mogu pojesti – otkriva on.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila