Početna Svijet Kako je Putin objasnio stvar: Reći ću vam zašto sam priznao nezavisnost...

Kako je Putin objasnio stvar: Reći ću vam zašto sam priznao nezavisnost Donbasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak UN-ovu glavnom sekretaru Antoniju Guterresu da još vjeruje u pozitivan ishod pregovora s Ukrajinom, uprkos nastavku sukoba između dvije zemlje.

Ruski predsjednik je nakon sastanka sa Guterresom, koji je održan za famoznim ogromnim bijelim stolom, pokušao objasniti i zašto je priznao dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine koje su proglasile nezavisnost.

Pozvao se pritom na, kako je rekao, kosovski presedan.

“Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR) postale su nezavisne po analogiji s odlukom Međunarodnog suda o Kosovu”, izjavio je Putin.

“Vrlo sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumente Međunarodnog suda UN-a o Kosovu. Dobro se sjećam odluke Međunarodnog suda u kojoj piše da pri ostvarenju prava na samoodređenje neke teritorije bilo koje države nema obavezu tražiti dozvolu centralnih vlasti za proglašenje svoje suverenosti. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Lično sam čitao sve te komentare organa SAD-a, evropskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo proglasiti svoju suverenost, ne obraćajući se centralnim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen”, rekao je Putin.