Zima 1984. u Sarajevu i nije bila nešto jaka. Početak februara bio je bez snijega, ali se te čuvene noći, sa 7. na 8. februar, desilo čudo. Snijeg je zabijelio Sarajevo i okolne planine i sve je bilo spremno za početak događaja koji je ovaj grad smjestio u historiju svjetskog sporta.

Perfektno uređene staze, poligoni i stadion čekali su da zablistaju u svom pravom svjetlu. Hiljade volontera radilo je na pripremi Sarajeva i okoline za Zimske olimpijske igre, a oči cijelog svijeta bile su uprte u jednu malu zemlju, koja je, ispostavit će se na kraju, ispunila i prevazišla sva očekivanja.

Svečana ceremonija upriličena je na stadionu Koševo. U tom trenutku, Sarajevo je moglo da stane rame uz rame sa najvećim svjetskim metropolama. Zakletvu je položio skijaš Bojan Križaj, a čuvenu olimpijsku baklju upalila je klizačica Sanda Dubravčić. Već nakon prve muške trke, nacija je mogla da se raduje uspjehu Jure Franka, koji je osvojio srebrnu medalju u veleslalomu.

Više od 1.200 sportista iz 49 zemalja učestvovalo je na Olimpijskim igrama u Sarajevu, a iz isto toliko zemalja došli su navijači, novinarske ekipe i istaknute ličnosti iz svijeta glume, muzike i sporta. Budući da su na Jahorini održana takmičenja za žene i da je zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i infrastrukturnim potencijalima ova planina i tada privlačila veliku pažnju, veliki broj gostiju bio je smješten baš na Jahorini.

Sjećanje na ZOI 1984. (Foto: Galens Invest)

Sjećanje na ZOI 1984. (Foto: Galens Invest)BBC u hotelu “Jahorina”, najbolje osoblje iz prestižnih dubrovačkih hotela i olimpijska baklja

Čuveni hotel “Jahorina” je, zbog blizine staza i pristupačnosti, bio jedno od omiljenih mjesta za boravak i smještaj istaknutih ličnosti, uključujući i ekipu prve javne nacionalne televizije BBC.

Prepoznatljiv enterijer i duša ovog hotela zablistali su u najboljem svjetlu, a upravo su Olimpijske igre doprinijele velikom ulaganju u ovaj kompleks, koje je uslijedilo samo godinu dana kasnije. Posebno je interesantna činjenica da je kroz sve tadašnje hotele prošla olimpijska baklja, što je, kako svjedoče savremenici, bila dodatna atrakcija. Također, za potrebe ovog događaja i za nikad bolju zimsku sezonu, u hotele u Sarajevu i okolini poslano je osoblje luksuznih hotela iz okruženja: Dubrovnika, Budve, Perasta…

Sjećanje na ZOI 1984. (Foto: Galens Invest)

Sjećanje na ZOI 1984. (Foto: Galens Invest)Hotel “Jahorina” imao je tu privilegiju da tih dana u njemu rade najveći stručnjaci iz dubrovačkih hotela, od kojih su kolege mogle dosta stvari da nauče.

Nezaboravne Zimske olimpijske igre završile su se 19. februara, svečanom ceremonijom u Olimpijskoj dvorani Zetra. Turizam u Sarajevu i okolini nakon ovog događaja poprimio je sasvim nov oblik, a sve ono što su hoteli imali da pruže svojim gostima iz godine u godinu je napredovalo.

Sjećanje na ZOI 1984. (Foto: Galens Invest)

Sjećanje na ZOI 1984. (Foto: Galens Invest)Sarajevo je viđeno na svjetskoj mapi, a prirodne ljepote grada i okoline privlačile su sve više turista. Među svjedocima ovog nezaboravnog doba postoji priča da je upravo za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevo stigla i prva limenka Coca Cole.

Hotel “Jahorina” je godinu dana kasnije dobio novo ruho, a za otprilike dvije godine dobija i svog nasljednika – hotel Jahorina Mountain Resort & Spa. Ovaj savremeni planinski resort u potpunosti će opravdati imidž svog prethodnika i Jahorini vratiti stari sjaj.

Hotel Jahorina Mountain Resort & Spa (Foto: Galens Invest)

Hotel Jahorina Mountain Resort & Spa (Foto: Galens Invest)Zahvaljujući brojnim sadržajima, komforu i mogućnostima koje će posjedovati ovaj kompleks, sigurno je da će on postati omiljeno mjesto za odmor na olimpijskoj planini. Posebno je značajno istaći da je određen dio apartmana u prodaji i da možete postati vlasnik Vašeg ličnog kutka za odmor na planini koja je bila jedan od domaćina Zimskih olimpijskih igara davne 1984. godine.

Više informacija o kompleksu i prodaji apartmana možete dobiti na broj: +387 66 033 222 ili putem e- maila: office.jahorina@galens.rs.

Klix