Početna BiH Kako je crno tržište cigareta u BiH za samo šest godina poraslo...

Kako je crno tržište cigareta u BiH za samo šest godina poraslo sa šest na 50 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tragom ovih frapantnih informacija koje smo dobili od eksperata na tržištu duhanske industrije portal Klix.ba zatražio je niz odgovora od nadležnih institucija.

Treba, naime, podsjetiti kakao je radna grupa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, sačinila dokument prema kojem su na sjednici Vijeća ministara BiH nedavno usvojene izmjene Zakona o akcizama koj nalažu moratorij na povećanje cijena cigareta u naredne tri godine.

”Kontinuirani rast akciznog opterećenja je doveo, s jedne strane, do značajnog povećanja naplaćenih prihoda od akciza, a s druge strane do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je, očekivano, destimulirao regularnu potrošnju cigareta. U uvjetima pada ekonomije, zaposlenosti i dohotka ubrzani tempo povećanja akciza na cigarete i snažan rast maloprodajnih cijena cigareta su doveli do smanjenja regularnog tržišta cigareta, jačanja crnog tržišta i gubitka prihoda od akciza i PDV-a. U takvoj situaciji kompanije iz duhanske industrije se iz godine u godinu bore za sve manji obim regularnog tržišta cigareta, sažimajući poslovanje i trpeći značajne gubitke, pogotovo u domaćoj duhanskoj industriji. Zadržavanje dosadašnjeg tempa harmonizacije akciza na cigarete u BiH sa standardima EU je kontraproduktivno, jer donosi dalje jačanje crnog tržišta, smanjenje naplaćenih prihoda i ugrožavanje poslovanja i opstanka duhanske industrije”, jedan je od zaključaka ove radne grupe.

Ratko Kovačević, portparol UIO, rekao nam je da Uprava za indirektno oporezivanje u kontinuitetu ulaže napore na suzbijanju crnog tržišta duhanom i duhanskim prerađevinama na tržištu BiH, što između ostalog, predstavlja i jedan od prioriteta u njihovom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U toku 2018. godine službenici UIO oduzeli su cigarete i duhan koji su se nezakonito prodavali na tržištu u BiH u vrijednosti od 1,6 miliona KM. Sektor za provođenje propšisa u UIO samostalno u okviru redovnih aktivnosti ili u saradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona (SIPA, Granična policija BiH, entitetski MUP-ovi, Policija Brčko Distrikta BiH, drugi organi), provodi operativne akcije na teritoriji cijele države“, rekao je Kovačević.

Dental Studio Prijedor