Početna Magazin Kako da zaštitite svoj auto od ogrebotina

Kako da zaštitite svoj auto od ogrebotina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogrebotine na automobilu nisu ni rijetke i neuobičajene. Čak i ako je automobil garažiran, čim ga izvezemo, mogućnosti za nastanak ogrebotine ima napretek, od kamenčića ili grančica na putu do pojedinih zlobnih prolaznika koji namjerno zagrebu vaš lim.

Ipak, nemojte da očajavate jer postoji nekoliko isprobanih načina pomoću kojih ogrebotine na svom automobilu možete da svedete na minimum.

1. Dobro perite auto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je da redovno i temeljno perete limariju, na primer, sat ili dva, bar jednom nedjeljno, možete rezervisati za pranje vozila. Ali je bitno da od rasporeda ne odstupate.

Važno je, takođe, da se koriste dobra sredstva za pranje i kvalitetne krpe od pamuka ili mikro fibera. Sredstva za pranje moraju da budu pH izbalansirana, formule bez deterdženata, jer samo takva omogućavaju da se ne ispira sloj voska koji je važno zaštitno sredstvo, ističe Silux.

Takođe, dobro je da sredstvo za pranje sadrži regenerator koji pomaže tome da lim dobije sjaj. Ovdje je bitno da je regenerator nije agresivan prema drugim komponentama vezanim uz lim, kao što su plastika, guma, vinil i slično.

2. Uvijek osušite vozilo

U poslednje vreme ima dosta vozača koji koriste samouslužne praone vozila, odnosno poslije pranja odu ne osušivši ga krpom – a to je greška!

Naime, kada se voda sa lima ne osuši dobro, na njemu ostaju mrlje nastale zbog minerala u vodi. Osim toga, voda preko ovih kapljica koje ostaju nakon pranja dopire i ispod zaštitnog voska na limu i tako utiče na lakše stvaranje ogrebotina i gubljenje sjaja.

Bitno je i kakve krpe koristite za skupljanje vode. Ovdje je priča obrnuta i nikako ne bi trebalo da koristite one od mikrofibera ili od poliestera, već ako je moguće od prirodne kože. Ako želite da odete još jedan korak dalje, možete da kupiti i posebne jednokratne peškire koji su upravo namijenjeni za to da upiju što više vode, a da pri tome, ne ostave nikakve ogrebotine.

3. Glina i vosak

Ako je automobil veoma prljav i na sebi ima blata, insekata i druge prljavštine, sve to će uticati na stvaranje ogrebotina i na gubljenje sjaja na limu. To se može ukloniti pomoću posebne gline za ovu namjenu. Glina za automobilski lim je napravljena tako da uklanja tešku prljavštinu bez stvaranja ogrebotina.

Međutim, namijenjena je samo skidanju prljavštine, ali ne i zaštiti od ogrebotina. Da biste dodali dodatnu zaštitu od ogrebotina, svakako koristite i vosak. I ne zaboravimo poliranje vozila barem jednom godišnje.

4. Pazite gdje i kako vozite

Kao i gdje parkirate… Pored gradilišta i mjesta velikih okupljanja, veće su šanse za nastanak ogrebotina, isto kao i ako vozite kroz žbunje i po makadamu.

(Telegraf.rs)

ASHA prodaja vozila