Početna Zdravlje Kako da izbjegnete prejedanje tokom vikenda

Kako da izbjegnete prejedanje tokom vikenda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dok radnim danima nekako i uspijevamo da kontrolišemo unos kalorija, subotom i nedjeljom to se pretvara u nemoguću misiju. Opušten je um, a sa njim i apetit.

Previše tijesta, slatkiša i pića, a premalo kretanja, vrlo brzo donose bolno suočavanje s poteškoćom da uskočimo u farmerke koje su nam još do juče bile komotne. Da se to ne bi događalo, neophodno je napraviti plan ishrane i, naravno, odlučiti da ga se pridržavamo i pred najvećim iskušenjima.

Za početak, prestanite da jedete ispred TV-a. Omiljenu poslasticu, umjesto da jedete direktno iz ambalaže, servirajte u činiju. A ako jedete van kuće, nastojte da u restoranu naručite manju porciju ili, ako je velika, da je podijelite sa osobom s kojom ste došli.

Zaboravite na grickalice, a to je najlakše učiniti ako ih uopšte nemate u kući. Umjesto toga, potrudite se da, u trenucima kada vas van vremena predviđenog za obrok spopadne želja za hranom, na stolu imate činiju svježeg voća, a u frižideru grčki jogurt koji obiluje proteinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapisujte šta, kada i zašto jedete i pijete tokom vikenda. Budete li zabilježili i šaku čipsa pojedenu u prolazu, znaćete koje kalorije su vas koštale vitkosti i kasnije ćete nastojati da to izbjegnete. Važno je i da ustanovite šta su okidači zbog kojih posežete za određenim namirnicama. Zapitajte se da li vam je, dok gledate popodnevni film, neophodna činija kokica ili sladoled iz zamrzivača. Kad jednom uočite obrasce koji vas podstiču na prejedanje, preduzmite korake da ih izbjegavate.

Stručnjaci za zdravu ishranu savjetuju i da ograničite unos alkoholnih pića. Preporučuju da popijete najviše dva i da, poslije svakog, popijete čašu vode. Na taj način ne samo da ćete unijeti manje kalorija, već ćete i smanjiti šansu da jedete više nego što je potrebno, budući da pojedina pića otvaraju apetit.

Nemojte vikende da doživljavate kao jedinu šansu za uživanje u omiljenoj hrani. Ako neko jelo u kojem najviše uživate budete jeli tokom nekog radnog dana, shvatićete da ste subotom i nedjeljom manje željni omiljenih poslastica.

I na kraju, podrazumijeva se da bi i vikendom trebalo da budete aktivni, možda ne istim intenzitetom kao radnim danima, ali svakako nastojte da vam se kretanje ne svodi na relaciju kuhinja-kauč i obrnuto. Prošetajte se s prijateljem, vozite bicikl, uradite kod kuće najjednostavnije vježbe koje praktikujete i u teretani… I poslije nekoliko mjeseci stanite na vagu. Bićete zadovoljni brojem na kome se zaustavila crvena kazaljka.

Agencije

ASHA prodaja vozila