Početna Zanimljivosti KAKO ĆE NAM IZGLEDATI BUDUĆNOST: Pametni kućni aparati i aplikacije, pametni bicikl...

KAKO ĆE NAM IZGLEDATI BUDUĆNOST: Pametni kućni aparati i aplikacije, pametni bicikl i trotinet, solarne klupe…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ametni bicikl, solarne klupe i kućni aparati, 3D printeri, električni trotineti, aplikacije budućnosti i brojna druga tehnološka dostignuća, privukli su brojne posjetitelje na Banjaluka College-a gdje je po prvi put održana manifestacija Dan budućnosti.

Interesovalo ih je koja sve dostignuća već sada ili u bliskoj budućnosti možemo imati u svom gradu ili domu, te kako pametnu tehnologiju praktično primjeniti u sobaraćaju.

O ovom posljednjem više nam je rekao Miroslav Matić, vlasnik i direktor firme EastCode koji su prošle godine realizovali dugogodišnju želju -registrovali su svoje eletrično vozilo koje su nazvali “e-Medo”. Zapravo je riječ o vozilu Fiat Panda koji je uz pomoć 1.728 baterija kakve se inače koriste za laptope, pretvoren u električno vozilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada je “e-Medo” dio voznog parka ove firme.

Na ovome nisu stali, te su kupili i Renault Twizi, vozilo Nissan i par električnih trotineta za kratke intervencije.
Na pitanje da li je jefitinije nabaviti električno vozilo ili preraditi automobil na drugi pogon Matić je objasnio da je prerada ipak jeftinija, ali da ovo rješenje trenutno nije “za kućnu upotrebu” jer su skupe baterije i oprema za ugradnju.


Prednosti elekričnih automobile su brojne, kaže Matić, prije svega njihova štidljivost i to što ne zagađuju okolinu. Takođe je evidentno, pojašnjava, da  se autonomija električnog automobile, odnosno udaljenost koju automobile samostalno može prijeći bez punjenja baterije, polako, ali svakodnevno povećava, a i sve je više mjesta za punjenje baterija širom Evrope.

“Električna vozila se koriste dosta u ostatku Evrope, njihova autonomija je sada u prosjeku oko 280, a kada dođe do 400 -500 tada će sigurno krenuti masovana kupovina ovih vozila”, uvjeren je Matić.

Ovdje smo saznali i da će nakon Trebinja, gdje je prije par dana postavljena prva solarna klupa domaćeg proizvođača “City Gecko”, identične dvije biti postavljene i u Banjaluci.

Prolaznici na pametnoj klupi, kako nam je rečeno, mogu puniti mobilne uređaje i romobile, a ima i displej za video sadržaje.

Na manifestaciji se predstavila i banjalučka firma Automatikon gdje su svi zainteresovani mogli saznati kako nam automatika i pametne tehnologije pomažu u svakodnevnom životu.

A gdje se sve primjenjuje ova tehnologija otkrio nam je Srećko Gajić: “Glavna djelatnost Automatikona je integracija smart home sistema u već izgrađene objekte i implementacija istih u objekte novogradnje. Pojednostavljeno rečeno ovaj sistem nudi upravljanju stvarima i automatizaciju rada pored daljinske kontrole svih sistema preko telefona gdje god se nalazite u svijetu, pa tako ukoliko primjerice senzor detektuje poplavu, zatvoriće autmatski glavni ventil dovoda vode. Sistem tako pored praktičnih stvari i udobnosti ima i bezbjednosni aspekt, a judi i uštedu energije”.

Pored BiH ova firma svoje usluge nudi u Srbiji i Crnoj Gori, gdje se smart home sistem ili barem jedan njegov dio puno više primjenjuje u novim objektima- bilo privatnim kućama, hotelima ili stambenim zgradama, nego u našoj zemlji gdje je ovo još uvijek poprilično nova stvar.

Ipak uvjeren je da će se i to ubrzo promijeniti.

 

Buka

ASHA prodaja vozila