Početna BiH Kako će izgledati testiranje srednjoškolaca u Srpskoj

Kako će izgledati testiranje srednjoškolaca u Srpskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici srednjih škola u Republici Srpskoj imaće različite načine provjere znanja u zavisnosti od dogovora nastavnika i njihovih kreativnih sposobnosti.

Pismeni zadaci, odgovaranja putem skajpa i video linkova do kvizova znanja, sve je to na raspolaganju srednjoškolcima, saznaje Srpskainfo.

Obaveza svih nastavnika srednjih škola je da do kraja nastavne godine obezbijede uslov za izvođenje zaključne ocjene, odnosno da osiguraju da učenici imaju dovoljan broj ocjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Instrukcijama Republičkog pedagoškog zavoda koje je potpisao direktor Predrag Damjanović, a koje su danas dostavljene direktorima srednjih škola u Srpskoj ističe se da je najjedostavnija tehnika provjere postignuća učenika – pismena provjera korištenjem niza zadataka.

Nastavnicima će tako sastaviti nizove zadataka i u skladu sa okolnostima u kojima rade i već uspostavljenim kanalima komunikacije, dostaviti ih učenici uz propisano vrijeme kada trebaju vratiti urađene zadatke.

– Potrebno je voditi računa da se fokusiraju ključni pojmovi i bazični ishodi predmeta i razreda, odnosno neophodna znanja za nastavak školovanja. Na isti način mogu se planirati i različiti kvizovi znanja – sugerišu iz RPZ.

Nastavnicima na raspolganju stoji i nešto složeniji način provjere znanja učenika, odnosno pisanje eseja, te panoa, plakata, prezentacija i sličnog.

Nastavnici imaju punu slobodu da organizuju rad učenika u timovima (par ili grupa). Tim će tako sarađivati sa nastavnicima u virtuelnom okruženju uz praćenje i davanje jasnih smjernica.

Usmeno odgovaranje video pozivom

Mogućnost usmenog odgovaranja (video poziv, skajp) treba koristiti samo u situacijama kada nastavnik procijeni neophodnim i za učenika korisnim, odnosno ukoliko procijeni da će učenik bez mogućnosti usmenog odgovaranja biti oštećen.

Republički pedagoški zavod je u Instrukcijama koje su dostavljene direktorima srednjih škola naveo da je osnovni problem koji tokom nastave na daljinu ističu nastavnici srednjih škola vjerodostojnost učeničkih odgovora koje dobijaju tokom nastave na daljinu.  Pa tako nastavnici ne mogu dati jasne odgovore da li je učenik zadatke riješio sam ili je „preuzeo“ gotova rješenja, ili je koristio „olakšice“.

– Ipak, nastavnici poznaju svoje učenike, a prateći njihov proces učenja, vježbanja i napredovanja mogu procijeniti njihov nivo posvećenosti, zalaganja pa i naučenog- konstatuju u RPZ.

Nastavnicima se tako savjetuje da dobro osmišljenim zadacima više pažnje posvete razvijanju kritičkog mišljenja učenika, rješavanju problema, izradi projekata, istraživanju, saradničkom radu i učenju, a takvi zadaci nemaju „gotova“ rješenja.

-Učenici uglavnom imaju ocjenu sa polugodišta, a značajna većina je do prekida „učioničke“ nastave već dobila po jednu ili dvije ocjene iz svih ili nekih nastavnih predmeta. Ove ocjene će svakako participirati u izvođenju zaključne ocjene- ističu u RPZ.

Maturski ispiti

U završnim razredima srednjih škola, zadatke/teme  za maturske i završne ispite, koje su učenici dobili još u prvom polugodištu, odnosno početkom drugog polugodišta, treba prilagoditi trenutnoj situaciji uslovima rada i načinima komunikacije.

Direktori škola će imenovati komisije, a mentori će „učenike „voditi“ kroz pripremu ispita i izradu radova.

Srpski jezik- pismeni rad učenici će raditi onlajn, na način i u vremenu koje odredi škola.

Usmeni ispit iz izbornog predmeta u vanrednoj situaciji zamijeniće se pismenim ispitom.

Usmenu odbranu maturskih/završnih radova koristiti samo u situacijama kada se procijeni neophodnim i z aučenika korisnim, odnosno ukoliko će učenik bez mogućnosti usmene odbrane biti oštećen.

Popravni ispiti

Popravni ispiti u junskom ispitnom roku polagaće se onlajn uz obavezno organizovanje pripremne nastave na daljinu.

Za organizovanje rokova u avgustu RPZ će naknadno dostaviti istrukcije.

srpskainfo.com

 

ASHA prodaja vozila