Početna Zdravlje Kako alkohol utiče na san?

Kako alkohol utiče na san?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navika da se uveče popije čaša vina ili piva radi boljeg sna veoma je rasprostranjena, budući da svaka druga odrasla osoba u Evropi ima problem sa nesanicom.

Međutim, riječ je o apsolutnoj samoobmani, jer onima koji pate od nesanice i male količine alkohola izazivaju suprotan efekat, pokazalo je istraživanje njemačkog univerziteta u Regensburgu.

Tačno je da unos alkohola poslije sat do sat i po donosi prijatno opuštanje i osjećaj umora, odnosno utiče na brzo tonjenje u san. Ali zdrav san podrazumijeva nekoliko faza. Najprije fazu pred utonuće u san, onda fazu lakog, pa dubokog sna, i na kraju REM (Rapid eye movement), odnosno brzo pomjeranje očiju ili paradoksni san. Pod uticajem alkohola ove faze se znatno remete, upozoravaju njemački stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj polovini noći, osoba spava kao da je u komi i ne može da se oporavi. U jutarnjim satima san je nemiran, pa se dešava da se prerano probudi i više ne može da zaspi. Tada mozak nije u stanju da sakupi novu energiju i čovjek se ujutru ne osjeća sposobnim za radne obaveze. Stoga je bolje da se, umjesto alkohola, za dobar san konzumira lagana hrana.

Dental Studio Prijedor