Početna Blog Kad zamiriše kafa subotom

Kad zamiriše kafa subotom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledam sebe jutros pa mi lijepo došlo da se onako kvalitetno išamaram. Pijem tamo neku splaćinu od kafe. Cijeli ritual je strašan i besmislen. Ma užas! Velika šolja, kašika granulica koje se kao zovu kafa, mrvica šećera i par kapi mlijeka. Onda uzmem telefon, pa srčem kafu u nekakvom neznanju. Ustanem do kupatila pa se vratim. Opet srk. Krenem se sminkati. Krema. Srk. Puder. Srk. Posljednje kapi srčem dok se obuvam. Šolja obično ostane na komodi za obuću. Tu me i dočeka po povratku s posla.

Nekada sam se budila uz pucketanje vatre. Dogegam se do drvene sećije, krmeljiva i usukane pidžame. Stara majka na pleh stavi šerpicu. Malu,crvenu, tufnastu, sa dva uha i poklopcem. Poklopac s jedne strane malkice obijen. Taman pored tufnice.

Mlin čeka u ladici kredenca. Čeka da ga majka uzme. Da otvori poklopac i izvadi obrtanj. Stara, izborana ruka zahvati kafu šakom i stavi u mlin. Na kuk stavi smotanu kuhinjsku krpu i nasloni mlin. Okreće li, okreće. Kafa se melje. Mlin se zagrijava. Miris se lagano širi. Tačno osjećam kako mi se šire nozdrve.
Ustanem. Stavim tacnu i fildžane. Šećerlamu u kojoj su izmješani šećer u kocki i pečeni šećer. Mlijeko je u maštrafi na kraju šporeta sa malom kutlačom oko koje se zalijepio kajmak. Džezva nam je isto bila crvena sa tufnicama. Svaki put je otvorim da majki bude spremno. Svaki put poklopac pretegne i džezva padne. Svaki put je moram nasloniti na šećerlamu. Namjerno to radim, samo da mi ona kaže: „Stavi je na kraj šporeta. Znaš da je kafa ukusnija kad je staviš u podgrijanu džezvu.“
Znam, ali eto…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjećam se stare, izborane ruke koja mješa kafu u džezvi. Sjećam se fildžana u njenoj ruci. Domaćeg mlijeka sa kajmakom. Pečenog šećera.

Nisam voljela kad mi kajmak zapinje dok pijem kafu. Nisam voljela što ga ne znam usrkati pa se uvijek zalijepi za usne i bradu. Padne na pidžamu. Nisam voljela. A voljela sam.
Znam da su se vremena promijenila. Znam da imaju svojih prednosti. Znam da nisam ispala tako loša. Volim što sam ovakva. Volim. Ali nekada, kao jutros, dok razmišljam o mlinu za kafu, ne volim.

ASHA prodaja vozila