Početna Vijesti Jurcanje drumovima odnijelo 20 života

Jurcanje drumovima odnijelo 20 života

Crni bilans na putevima u Republici Srpskoj nastavljen je i u ovoj godini, što potvrđuje podatak da je u prva četiri mjeseca u saobraćajnim nesrećama poginulo 20 lica, što je za dvoje više u odnosu na isti period lani, a nepropisna i neprilagođena brzina odnijela je najviše života.

– Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nezgoda su bile neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, i to u 15,8 odsto saobraćajki, zatim nedržanje odstojanja, vožnja unazad, prvenstvo prolaza i strana kretanja – naveli su u MUP-u.

Ističu da se, s obzirom na mjesto događanja, najviše saobraćajki dogodilo u ulicama u naselju, čak 40,2 odsto, dok je na magistralnom putu zabilježeno 34,8 odsto nesreća od ukupnog broja, a 8,3 odsto na regionalnim putevima.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Mladen Petrović rekao je za “Glas Srpske” da je neprilagođena brzina glavni uzrok saobraćajnih nesreća, zbog čega Agencija sprovodi brojne preventivne akcije.

– Širom Srpske postavlja se sve više radara koji kontrolišu brzinu, osim toga tu su i presretači na putevima kako bi smanjili brzinu i uticali na bolje poštovanje saobraćajnih znakova. S obzirom na dvije godine pandemije kada su i kretanja bila ograničena, ova godina je dosta više opterećena što se tiče saobraćaja – rekao je Petrović. Istakao je da se broj poginulih u saobraćaju smanjuje posmatrano u desetogodišnjem periodu, na šta najviše utiču represivne mjere.

On je dodao da očekuje da se one u budućnosti smanjuju, a da se akcenat stavi na edukaciju.

– Gdje god se dešavaju češće nesreće sa smrtnim ishodom, ukoliko je uzrok prekoračenje brzine, te dionice se uglavnom pokrivaju stacionarnim radarima – rekao je Petrović.

Naglasio je da su već realizovali kampanje u vezi sa vezivanjem pojasa i smanjenjem brzine, koja još traje, a prije nekoliko dana u Doboju su započeli i kampanju “Oprezni paze na pružne prelaze”.

– Osim toga, realizujemo veoma zanimljiv projekat pod sloganom “Kad se život preokrene” gdje povrijeđeni u saobraćajnim nezgodama edukuju srednjoškolce – kazao je Petrović.

Kazne

Zakonom koji je stupio na snagu 15. februara 2017. godine propisane su visoke novčane kazne za pojedine prekršaje. Tako je kazna za izazivanje saobraćajne nesreće od 1.000 do 5.000 KM, za vožnju sa više od 1,5 promila alkohola u krvi od 400 do 1.000, a isto toliko i za prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu suvozača i za kretanje brzinom većom za 30 kilometara na sat od dozvoljene. Među paprenim kaznama je i ona za nevezivanje pojasa tokom vožnje, a svi koji prekrše ovu odredbu platiće od 100 do 300 KM.