Početna BiH “Jumko” počeo sa probnim radom, na obuci 80 žena

“Jumko” počeo sa probnim radom, na obuci 80 žena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogon za proizvodnju konfekcije vranjanskog “Jumka” počeo je sa radom u Drvaru i pokretanje ove proizvodnje od velikog je značaja za Drvar, rekla je Srni načelnik opštine Drvar Dušica Runić.

Runićeva je pojasnila da je riječ o probnom radu radnica koje se ujedno i obučavaju za rad u ovom pogonu.

“Obuka će trajati tri mjeseca, osamdeset žena je potpisalo ugovore o probnom radu. Do kraja mjeseca se očekuje da će se zaposliti još dvadeset žena i s tim kompletirati proizvodni tehnološki ciklus”, rekla je Runićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je istakla da je obuka u ovom proizvodnom pogonu počela po dogovoru i obećanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom njegove posjete Drvaru u septembru prošle godine.

“Ovo je direktna pomoć ženama da ostvare bar minimalne uslove za egzistenciju, a indirektna budžetu opštine Drvar, kao i budžetskim i vanbudžetskim fondovima Livanjskog kantona i Federacije jer će se ovim zapošljavanjem povećati i prihodi po osnovu uplate poreza i doprinosa”, rekla je Runićeva.

Runićeva je poželjela da radnice uspješno završe obuku i potpišu konačne ugovore o radu u “Jumku”.

“Vjerujem da će radnice u `Jumku` opravdati svojim radom i trudom investiciju i tako ostvariti mogućnost da se pokrene i druga smjena jer su uslovi rada idealni, prostorije i oprema novi”, govori Runićeva.

Ona je zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se brinu o Drvaru i njegovim stanovnicima, te dodala da bez Srbije i Srpske života nema za Srbe u Federaciji BiH.

U ovom pogonu rekli su Srni da su plate za početak minimalne jer je riječ o obuci.

“Osim toga što se radi o obuci, odlučili smo da radnicama damo minimalnu platu za početak. Pored toga, obezbijeđen je i prevoz zaposlenima i topli obrok. Pet dana se radi nedjeljno, osam sati dnevno”, rekao je Slobodan Mitrović, direktor Sektora za kadrovske, pravne i opšte poslove u ovom pogonu.

Mitrović je naveo da se trenutno u drvarskom “Jumku” radi na spajanju i šivenju dijelova odjeće.

Pogon fabrike za proizvodnju tkanine, konfekcije i trikotaže “Jumko” iz Vranja u Drvaru dio je pomoći koju je Srbija namijenila opštini Drvar.

ASHA prodaja vozila