Početna Politika Još jedan američki diplomata stiže u posjetu BiH

Još jedan američki diplomata stiže u posjetu BiH

Iz Američke ambasade u Sarajevu na adresu Predjsedništva BiH stigao je zahtjev za održavanja zajedničkog sastanka sva tri člana Predsjedništva BiH sa savjetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za politička pitanja Derekom H. Čoletom, koji u ponedjeljak stiže u BiH.

Traženi termin za sastanak je u utorak 16. novembar u 16 časova.

Kako portal Skener.info saznaje. Šefik Džaferović i Željko Komšić su prihvatili poziv i potvrdili svoje prisustvo, dok iz kabineta srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika još nema odgovora.

Posjeta Blinkenovog savjetnika samo nekoliko dana nakon boravka specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u BiH, predstavlja siguran znak da je u toku snažna diplomatska ofanziva SAD s ciljem zaštite američkih interesa u BiH i regionu, smatraju politički analitičari.

Derek H. Čolet, savjetnik državnog sekretara SAD Entoni Blinkena za politička pitanja od imenovanja, polovinom ove godine, obišao je sva krizna žarišta u svijetu – od Libije i Tunisa do Ukrajine i Poljske.

Tokom dugogodišnje diplomatske karijere u više navrata se bavio pitanjima vezanim za BiH, a bio je i saradnik Ričarda Holbruka.

Takođe, obavljao je i dužnost izvršnog potpredsjednika i višeg savjetnika za bezbjednost Njemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu.