Početna Vijesti Johnson: Velika Britanija će pomoći BiH u borbi protiv secesionizma

Johnson: Velika Britanija će pomoći BiH u borbi protiv secesionizma

Velika Britanija će uputiti svoje stručnjake koji će pomoći djelovanju NATO štaba u Sarajevu, izdvojiti 750 hiljada funti kako bi se pri jednom sarajevskom univerzitetu uspostavio centar za kibernetičku sigurnost, te ostvariti blisku saradnju s medijima i tijelima vlasti u BiH kako bi se oni mogli suprotstaviti lažnim vijestima i dezinformacijama

Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je kako će njegova vlada poslati pomoć Bosni i Hercegovini upozorivši kako je ta zemlja suočena s najvećom prijetnjom opstanku od rata te da je Rusija direktno odgovorna za potkopavanje stabilnosti BiH.

“Ne možemo dopustiti da Zapadni Balkan postane još jedan poligon za Putinove pogubne težnje. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva Rusija nastoji poništiti postignuća u BiH iz protekla tri decenije koja su doprinijela stabilnosti na cijelom kontinentu”, izjavio je Johnson.

U izjavi je istaknuto kako je BiH danas suočena s najvećom prijetnjom opstanku nakon rata vođenog od 1992. do 1995. godine jer secesionistički lideri aktivno rade na poticanju podjela i sukoba, što Rusija podržava u sklopu nastojanja Vladimira Putina da na taj način potkopa proces euroatlantskih integracija BiH.

Kako je pojašnjeno, Velika Britanija će uputiti svoje stručnjake koji će pomoći djelovanju NATO štaba u Sarajevu, zaduženog za podršku reformi odbrane, kao i ministarstvu odbrane BiH. Ondje će od sada djelovati po jedan stručnjak za suzbijanje dezinformacija te civilni savjetnik za reformu odbrane, koji će pomoći obuku pripadnika oružanih snaga BiH kako bi oni što prije usvojili NATO standarde.

Britanska vlada dodatno će izdvojiti 750 hiljada funti kako bi se pri jednom sarajevskom univerzitetu uspostavio centar za kibernetičku sigurnost. Najavljena je i bliska saradnja s medijima i tijelima vlasti u BiH kako bi se oni mogli suprotstaviti lažnim vijestima i dezinformacijama.

Vlada Borisa Johnsona ranije ove godine je uvela sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović, koje smatra odgovornima za potkopavanje teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH, odnosno poticanje secesionističkih planova koji bi de facto vodili izdvajanju Republike Srpske iz sastava države.