fbpx

Jezive ispovijesti Prijedorčana koji godinama muku muče sa poplavama (FOTO)

Rijeka Puharska sinoć oko 19 časova je za svega 10 minuta izašla iz svog korita i poplavila je dvorište porodice Radomira Došena i došla do kuće.

– Na sreću nije ušla u kuću. Jutros oko 4 se povukla. Bili smo non stop dežurni. Pala su dva stabla oraha na zice, vatrogasci su oko 1 dolazili da to sklone i bili smo i bez struje. Ovo se već dešavalo 1995. godine, 2014. i evo sada.Tada su nam stradali sve kokoši, patke i svinje, 2014. nismo uspjeli spasiti nista. Bilo bi dobro da nadležni prošire korito i čiste od grana i smeća pa da nas pokušaju spasti od šteta. To bude strašno, huk rijeke je užasan, kao da se brdo valja prema nama – kaze Gordana Došen, mještanka koja živi u blizini rijeke Puharske.

Sličnu sudbinu dožio je i Ostoja Marković.

– Kada je voda krenula da izlazi iz korita odvezao sam auto kod kćerke jer sam vidio da ce poplaviti. Kada sam se vraćao nazad nisam mogao prići, išao sam okolo preko tuđih dvorišta i žica da priđem svojoj kući.Voda je poplavila dvorište, kotlovnicu i garažu. Povukla se jutros i sada sređujemo – rekao je Ostoja.

Ističe da ga je strah, ali se mora boriti.

– Šta da radimo, prepušteni smo sami sebi. Intervenusali smo milion puta i tražili pomoć od gradonačelnika, odbišao sam Savjet mjesne zajednice tražio da se riješe ogroman problem Puharske. Nismo dobili nikada ništa. Svojim novcem izgradio sam potporni zid koji je koštao preko 13.000 KM. Da to nisam uradio ovdje bi se pokrenulo klizište i odnijelo nam kuću – dodao je Marković.

Potporni zid u Puharskoj su ranije poplave srušile, a mještani svojim novcem gradili su novi kao i onaj prethodni.

– Moramo čistiti i čekati opet da nas poplavi. Niko neće da očisti ovaj kanal i da nas pogleda. Zadnjih godina najmanje dva puta nas poplavi Puharska, niko neće to da riješi – kažu mještani Puharske.

Za 20 minuta Puharska je poplavalila unutrašnjost porodične kuće Ališića.

– Uništena je kompletna dječja soba, špajz, voda je podigla zamrzivač i uništila sve stvari u prizemlju kuće. Ne znamo da li će išta od tehnike da radi. Uspjeli smo samo dvojsed i trosjed podići. Sve ostalo je bilo u vodi. To se moglo spriječiti da se kanal čisti i da se vodi računa o tome samo malo. To je bilo tolikom brzinom – rekli su u porodici Ališić.

Prije dva sata su im dovezli vreće sa pijeskom da prave sebi zid.

Srpska Info

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila