Početna Video Jezero smrti – samo sat vremena ovdje će vas ubiti (VIDEO)

Jezero smrti – samo sat vremena ovdje će vas ubiti (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrodošli na prekrasno jezero Karačaj, rusko jezero koje je službeno i najzagađenije mjesto na planeti. Samo stajanje sat vremena na obali tog jezera 1990-ih dalo bi vam dozu radijacije sto puta veću nego što je dopuštena količina izlaganja unutar godinu dana. Odnosno, već za sat vremena tamo brzo biste umrli.

Tajili postojanje nuklearke

Uzrok ogromnih količina zračenja nije nikakav fenomen, već obližnji nuklearni pogon koji je prestao s radom 29. rujna 1957, nakon nesreće u kojoj je zakazao sustav za hlađenje, a čije je postojanje tajeno od strane vlasti sve do 1990-ih. Naime, nakon rugog svjetskog rata Sovjetski Savez je zaostajao za razvojem nukleranog arsenala u odnosu na SAD, pa se ubrzano radilo na istraživanjima i razvojnim projektima kako bi se proizvela dovoljna količina uranija i plutonija. Nuklearno postrojenje u Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948., a rupe u znanju sovjetskih fizičara onemogućile su ispravnu procjenu sigurnosnih odluka. Ekološki problemi osobito nisu uzimani u obzir u tim fazama razvoja nukleranih programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jezero je išao nuklerani otpad

Svih šest reaktora sagrađeni su na jezeru i koristili su otvoreni sustav hlađenja, otpuštajući zagađenu vodu natrag u jezero. U početku se visoko radioativni otpad odlagao u obližnju rijeku, koja ga je odvodila do rijeke Ob, putujući dalje do Arktičkog oceana. kasnije se jezero Karačaj koristilo kao skladište na otvorenom. Nakon kobne eksplozije nuklernog postrojenja, lokalno stanovništvo iz grada Ozersk koje se u to doba zvao Mayak je evakuirano, a oslobođena radijacija je bila smrtonosna.

Ostali živjeti tamo

Unatoč evakuacijama, velik broj stanovnika nije se želio preseliti, pa i danas udišu kontaminiranu prašinu i zrak te piju zagađenu vodu – iako se jezeru ne približavaju. Razina smrtnosti i raka kod stanovnika je očekivano ogromna, a grad je ograđen – no ogradu stanovnici doživljavaju više kao prepreku onima izvana da dođu unutra, nego što njima priječi da idu vani. Novinarima i reporterima posjet je dopušten, ali o svemu odlučuje ruski FSB, Ruska tajna policija.

Jezero je danas puno betona

Jezero Karačaj danas je zatrpano betonom čija je namjena držati radioaktivni talog dalje od obale. Nizvodno od njega u rijeci Techa gotovo ni nema tragova radijacije, iako su uzvodni tokovi zagađeni te iz njih neće biti sigurno piti još više stotina godina.

 

ASHA prodaja vozila