Početna Pozitivne priče Ješići i Bosančići napravili vlastitu CNC mašinu: ISPLATIO SE DVOGODIŠNJI RAD

Ješići i Bosančići napravili vlastitu CNC mašinu: ISPLATIO SE DVOGODIŠNJI RAD

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CNC tehnologija danas je sve više zastupljena u proizvodnji, a stručnjaci za rad na CNC mašinama sve traženiji. Među njima ima i onih koji idu korak dalje: ne samo da se usavršavaju u ovoj oblasti nego i sami konstruišu i sklapaju CNC mašine. Slaviša Ješić po struci je mašinski tehničar. Oduvijek se, kako kaže, zanimao za mašine, pa se tako izrodila želja da napravi sopstvenu CNC mašinu, uz pomoć zeta Darka, specijaliste elektroenergetike, te njihovih sinova Jovana i Vedrana.

– Oduvijek sam se zanimao za mašine, ali CNC su me baš fascinirale, prije svega svojom preciznošću i širokim spektrom mogućnosti raznih modela i gravura. Palo mi je na pamet, zašto ne bih napravio svoju CNC mašinu. Tragao sam preko interneta, gledao kako su ih ljudi pravili, pa smo se tako moj zet Darko, koji je po struci elektrotehničar, i ja upustili u taj posao. Trajalo je to dvije godine, jer smo dijelove nabavljali sa raznih strana svijeta – priča nam Ješić.

Dijelove i alate su naručivali iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Kine. Do njih nije bilo lako doći, kaže Darko Bosančić, zbog čega je rad na izradi CNC mašine, koja ih je koštala 2.500 KM, trajao pune dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Bilo je teško doći do svih dijelova elemenata, elektronike, mašinskih elemenata. To je prilično trajalo, ali smo uspjeli. Mašina je naš projekat: od konstrukcije do svakog vijka i šarafa. Istina, rađena je po nacrtima nekih ranijih primjera, ali ovakva koncepcija, kako izgleda, nešto je što smo mi sami osmislili – objašnjava Bosančić.

Ljubav prema CNC tehnologiji prenijeli su i na sinove koji su se počeli zanimati za ono što im očevi rade, kažu Slaviša i Darko. Mladim momcima Jovanu i Vedranu sve to je interesantno, pa su se sa svojim znanjem sticanim u školi, ali i po internetu, uključili u ovaj poduhvat. Sedamnaestogodišnji Jovan Ješić, učenik Mašinske škole – smjer tehničar za cnc tehnologije, zadužen je za programiranje.

– Bavim se već duže vrijeme 3D modeliranjem kao i CNC programiranjem. Učim i druge vrste programskih jezika. Što se tiče CNC programiranja, oduvijek sam se zanimao za takve mašine, kao i za računare i njihov rad – kaže Jovan.

Vedran Bosančić, tehničar elektroenergetike, duže vrijeme se bavi 3D modeliranjem odnosno programiranjem CNC mašina. Imao je sreću da nađe posao u tom sektoru. Rad na izradi vlastite CNC mašine bio mu je, kako kaže, veliki izazov.

– Kad smo počeli raditi prve dijelove ručne izrade, bilo je zanimljivo kako će to sve izgledati kad se završi, a pogotovo kako kad počne raditi. Kad smo je prvi put upalili, vladalo je veliko oduševljenje. Nismo vjerovali da se može postići tolika preciznost – priča mlađi Bosančić.

Bosančići i Ješići ne namjeravaju stati na ovoj mašini. Razmišljaju o novoj, većeg opsega i preciznosti.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila