Početna BiH Jesen i hladniji dani u BiH donijeli ozbiljne probleme

Jesen i hladniji dani u BiH donijeli ozbiljne probleme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dolaskom jeseni i hladnijih dana jedan od najvećih problema stanovnika srednje Bosne je ogrevno drvo, odnosno činjenica da je veliki broj građana, pogotovo penzionera, drva uplatio još na proljeće ili ljeto, ali još čeka na dostavu.

Dok su oni koji su problem grijanja riješili na druge načine, ugradnjom peći na pelet, konvektora ili drugo, za sada mirni, većina građana, pogotovo u ruralnim dijelovima, još se uzda u drva i da će doći do isporuke iz ŠPD „Srednjobosanske šume“.

Vahidin Lušija, izvršni direktor za razvoj, plan i analizu, uređivanje, drvni fond i edukaciju, upozorio je da su količine ogrevnog drveta kojima raspolaže poduzeće, koje, inače, upravlja svim šumskim fondom na području SBK, daleko manje nego potrebe stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mi raspolažemo sa 100 do 110 hiljada kubika ogrevnog drveta, dok su potrebe lokalnog stanovništva, svih udruženja i sindikata daleko veće. Te se potrebe iz godine u godinu povećavaju, a mi imamo određenu drvnu masu koju možemo realizovati – rekao je Lušija.

Naglašava da, osim činjenice da drva nema za sve, problem stvaraju i prevoznici, koji bi građanima trebali dostaviti drva.

– Imamo određene indicije da su pojedini ljudi uplatili, mi smo drva isporučili, a gdje su ona u međuvremenu završila, zaista ne znam. Naše je da isporučimo sa stovarišta ili međustovarišta, sve ostalo je do prevoznika – rekao je Lušija.

Nedavno su se ovim problemom bavila i dva opštinska odbornika – novotravničko i viteško, u kojima su od vlasti zahtijevali reakciju i pomoć.

– Kad se planira isporuka ogrevnog drveta za 68 članova Udruženja penzionera koji su posljednju ratu uplatili u septembru, a drva još nisu dobili? Apelujem na firmu „Srednjobosanske šume“ da što prije dostavi drva kako bi mogli bezbrižno dočekati zimu te da u sljedećim godinama to urade do polovine septembra – upozorio je u Vitezu odbornik Nikola Šarić.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila