Početna Vijesti Jelena razbija predrasude o kamiondžijama

Jelena razbija predrasude o kamiondžijama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika želja može pobijediti sve predrasude društva, kaže Jelena Čabrić, 22-godišnjakinja iz Papraće kod Šekovića. Jednu od predrasuda, onu da za volanom kamiona sjede muškarci, a ne krhke djevojke poput nje, razbila je nedavno.

Jelena je, naime, u Zvorniku položila vozački ispit kategorije E te ispunila svoju želju da može voziti kamion s prikolicom. Sada slijedi prekvalifikacija u srednju školu za vozače, nakon čega će imati položen državni ispit i međunarodnu karticu.

Polaganje za autobus

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelena je iz prvog puta položila kategoriju B, potom C, ali i E.

– Kada napunim 24 godina, steći su pravo da polažem i kategoriju D da mogu voziti i autobuse – kaže Čabrić.

Želja da vozi kamione s prikolicom i šlepere javila se ranije. Svi u Jeleninoj porodicu bili su vozači, tako da je, kako sama kaže, to vjerovatno genetika.

– Jedan je stric u špediciji već 20 godina i ima položene sve kategorije, a drugi je vozio pet godina kamione, a onda je prešao da vozi autobus. I otac ima položene sve kategorije, ali se nakon nekoliko godina rada i vožnje počeo baviti poljoprivredom i sada vozi samo traktore i druge poljoprivredne mašine – priča Jelena.

Ona je u Zvorniku završila Ekonomsku školu, ali nije našla posao u struci te je dvije godine boravila u Švicarskoj i nakon toga se vratila u Papraću te trenutno radi u jednom restoranu.

Podrška porodice

Ona dodaje da je bilo mnogo predrasuda kod njenih poznanika kada je izabrala da postane vozač kamiona.

– Bilo je i negativnih razmišljanja, poput onoga koji će gazda dati ženi da vozi kamion, ali je bilo i pozitivnih primjera ljudi koji su mi dali podršku. Najvažnija mi je, ipak, podrška porodice, jer svi razumiju kakav je to posao – navodi Jelena.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila