Krize na globalnom ili lokalnom nivou utiči na brojna poskupljenja, prvenstveno goriva. Vozeći biciklo mogli bismo osim spašavanja zdravlja i uštedjeti.

Nažalost, način na koji živimo u 21. stoljeću ne ostavlja mnogima dovoljno vremena za fizičku aktivnost. Tokom dana se sve manje krećemo jer putujemo na posao i natrag kući sjedeći u automobilima ili javnom prevozu, radimo sve više na kompjuterima i živimo u virtualnom svijetu preko mobitela. Posljedice toga su strahovite za ljudsko tijelo – sve je više zdravstvenih poteškoća s leđima, vratom i koljenima, pod velikim smo stresom koji generira brojna fizička i psihička oboljenja, loše se hranimo i ne spavamo kvalitetno.

Brojna su istraživanja pokazala da se većina bolesti i poteškoća može spriječiti kretanjem, odnosno fizičkom aktivnošću. Neke se životno važne funkcije poput disanja, unosa hrane i spavanje mogu nadomjestiti i na umjetan način, no za kretanje ne postoji zamjena. Želimo li poboljšati svoje zdravlje, svatko bi trebao izdvojiti barem 20-tak minuta za tjelovježbu – svaki dan.

 

Koristi su višestruke, a spomenut ćemo neke:

Pomaže kod gubitka kilograma

Vožnja biciklom idealna je za mršavljenje. Vozite li sat vremena laganim tempom, moći ćete sagorjeti i do 500-tinjak kalorija. Da biste skinuli suvišne kilograme ne trebate drastično promijeniti svoju rutinu – za početak je dovoljno da umjesto automobilom, na posao krenete biciklom. Bicikliranje je zapravo odlična aerobna vježba, a najbolja stvar je u tome što niste ni svjesni da okretanjem pedala zapravo trošite puno energije.

• Oblikuje mišiće

Želite li imati lijepo oblikovane noge i stražnjicu, počnite pedalirati! Jer u vožnji se pokreću mišići potkoljenice, mišići prednje i stražnje strane natkoljenice, te mišići stražnjice. Dakako, ekstremne vožnje brdskim biciklom po šumskim terenima učvršćuju mišiće cijelog tijela, uključujući mišiće prsa i ruku.

• Jača imunitet, kosti i zglobove

Dovoljno je 20 minuta vožnje bicikla dnevno da bi se gornji dišni sustav očistio. Osim što ćete smanjiti broj običnih prehlada, a samim time i broj dana provedenih na bolovanju za 40 posto, započet ćete proizvodnju esencijalnih proteina i probuditi bijele krvne stanice koje kontroliraju imunitet i stvaraju antitijela. Ako već bolujete od osteoporoze ili imate problema s boli u zglobovima i artritisom, razmislite o vožnji sobnog bicikla koji je puno stabilniji. Vaše kosti i zglobovi će vam biti zahvalni!

• Utječe na kvalitetniji san

Bicikliranje opušta i rasterećuje vas nakupljenog stresa. Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford utvrdili su da jedna polusatna vožnja bicikla na dan smanjuje probleme sa stresom i nesanicom za čak 50 posto.

• Podiže raspoloženje i pomlađuje

Vježbanjem se u mozgu povećava razina endorfina, odnosno molekule koja utječe na cjelokupno raspoloženje, suzbija osjećaj boli, povećava elan i smanjuje razinu umora. Biciklirati možete solo ili u društvu prijatelja, obitelji ili se možete učlaniti u biciklistički klub gdje ćete upoznati nove ljude sa sličnim interesima. Osjećat ćete se ispunjenije, poletnije i mlađe. Da, dobro ste pročitali – vožnja biciklom djeluje protiv starenja, jer se s cirkulacijom krvi povećava i protok kiseline do površinskih stanica na koži, a čime se eliminiraju razni toksini, pročišćava ten i pojačava proizvodnja kolagena.

• Pruža osjećaj slobode

Zar nije divno kad ne trebate čekati autobus ili tramvaj, nego se sjednete na bicikl i odmah krenete voziti? Možete ići gdje god i kad god poželite, promijeniti rutu, stati pomirisati cvijeće na livadi ili jednostavno uživati u pogledu. Svaka je vožnja nova avantura, a to je u isto vrijeme uzbudljivo i opuštajuće.

Bicikliranje pruža osjećan slobode, podiže raspoloženje i jača imunitet

• Štedi vrijeme i novac

Neosporno je da ćete na posao brže stići biciklom nego automobilom ili tramvajem. Osim što će vam uštedjeti na vremenu, bicikl će vam pomoći i da smanjite tekuće troškove – nećete se zamarati mjesečnim pokazima, skupim gorivom niti parkiranjem. Kupovinom bicikla uštedi se i na članarini u teretani ili fitness centru.

• Čuva okolinu

I dok kod nas samo Koprivnica s razlogom može nositi naziv “Grad bicikla”, ovo je prijevozno sredstvo na dva kotača u mnogim svjetskim gradovima proglašen najpoželjnijim. Bicikl ne zagađuje okoliš, a ukoliko koristimo gume od recikliranih materijala i „zelene“ proizvode za podmazivanje bicikla, potpuno je eco-friendly.

 

Prijedor24.com