Početna BiH Jedini tradicionalni proizvođač kreča pali posljednji plamen

Jedini tradicionalni proizvođač kreča pali posljednji plamen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muhamed Ahmetašević iz velikokladuškog naselja Gradina, inače jedini tradicionalni proizvođač kreča na području Unsko-sanskog kantona, odlučio je da ovih dana zapali posljednji plamen u svojoj krečani i tako stavi tačku na djelatnost koju je vrijedno obavljao u posljednjih gotovo pola vijeka.

“Koliko je meni poznato, ja sam jedini u Krajini koji proizvodi kreč na način kako se to radilo stotinama godina unatrag. Međutim, godine su me stigle, nisam više u snazi da radim ovaj posao, a niko mlađi nije zainteresovan da me naslijedi”, kaže Ahmetašević.

Objašnjava kako se u njegovom dvorištu nalazi kamena peć u kojoj se peče vapnenac te se na taj način dobija kreč koji se koristi u različite svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da su se ljudi koji se bave ovim zanimanjem oduvijek zvali krečarima te dodaje kako je taj zanat naučio od oca.

“Ovo znanje se decenijama, s generacije na generaciju, prenosilo unutar naše porodice. U prošlosti su krečari postojali u skoro svim gradovima, ali se razvojem industrijske proizvodnje ovo zanimanje postepeno gasilo” dodaje on.

Prema njegovim riječima, peć u kojoj se peče kamen vapnenac, od kojeg se dobija kreč, okruglog je oblika, većim dijelom ukopana u zemlju, zbog čega nalikuje na bunar. Ozidana je šamotnim kamenom koji je otporan na izuzetno visoke temperature.

“Komadi vapnenca se potom na poseban način slažu unutar peći, s tim da se veće kamenje slaže prema unutrašnjosti, a manje ka vanjskom dijelu peći. Kada je peć složena, loži se vatra i ne gasi se dok se kreč ne ispeče”, objašnjava stari krečar.

Dodaje kako ovaj postupak obično traje oko 40 sati, a vapnenac se peče na temperaturi od oko 1.000 stepeni Celzijusa.

Prema njegovim riječima, od ukupne količine sirovine dobije se polovina upotrebljivog kreča, koji se nakon okončanja postupka u komadima vadi iz peći i potom šalje na tržište.

“Kreč se može i samljeti, a za upotrebu se priprema tako što se miješa s vodom. Njegova upotreba je široka, od krečenja stabala voćaka i zidova stambenih te drugih objekata do građevinarstva, gdje služi kao vezivni materijal”, kaže Ahmetašević.

Dodaje da, iako je težak i prljav, ovo nekada  bio unosan posao, od kojeg su živjeli mnogi seljaci i njihove familije, školovala se djeca, gradile kuće, spremao miraz djevojkama, ali da je dolaskom modernog vremena i ovaj tradicionalni zanat, baš kao i mnogi drugi, pred nestankom.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila