Početna Kultura Jedanaesta nagrada za predstavu Jugoslavija, moja otadžbina (FOTO)

Jedanaesta nagrada za predstavu Jugoslavija, moja otadžbina (FOTO)

Predstava “Jugoslavija, moja otadžbina” u koprodukciji Gledališča Kopar iz Slovenije, Pozorišta Prijedor i Fondacije Fridrih Ebert osvojila je još jednu nagradu, jedanaestu po redu od premijere.

Ova predstava je proglašena za najbolju na Viminacijum festu u Požarevcu, prema odluci stručnog žirija. Nagrada žirija publike za glumca večeri na ovom festivalu pripala je Aleksandru Stojkoviću za ulogu Emira.

“I temom koja proizilazi iz literarnog predloška na osnovu kojeg je nastala drama, i rediteljskim postupkom Marka Misirače, i glumačkom igrom kombinovanog ansambla, ali i svim ostalim teatarskim elementima (scenografija, kostimi, muzika), predstava Jugoslavija, moja otadžbina, je smelo preispitivanje debelih naslaga složenih posledica raspada jedne naizgled stabilne i srećne države. Rediteljeva hrabrost da se upusti u ostvarenje ovog projekta rezultirala je uzbudljivom a sumornom, na prvi pogled veselom a zapravo gorkom, po temi epskom a praktično kamernom scenskom igrom, koja bez velikih pozorišnih kompaserija i krupnih rediteljskih poteza suočava gledaoce iz različitih sredina i istorijskih iskustava sa istim pitanjima. A ona se, samo prividno, jedino tiču ljudi i naroda s ovih prostora”, navodi se u obrazloženju žirija Viminacijum festa.

O nagradi su odlučivali glumac Lepomir Ivković, teatrolog Aleksandar Milosavljević i Miloš Latinović, direktor Bitef teatra.
Nagrada za predstavu Jugoslavija moja otadžbina
Izvor: NPRS/Dejan Rakita

Predstava “Jugoslavija, moja otadžbina” dobila je ranije još devet nagrada na festivalima u regionu:

– Primorska pozorišna nagrada “Tantadruj” za najbolju predstavu, Nova Gorica, 2021.

– Nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu na festivalu Pozorišne/Kazališne igre Jajce 2021. Na istom festivalu, nagrada za najbolju režiju pripala je Marku Misirači, a nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Boris Šavija i Miljka Brđanin.

– Nagrada “Zoranov brk” za glumca večeri Borisu Šaviji, Dani Zorana Radmilovića, Zaječar, 2021.

– Nagrada za najbolju predstavu u cjelini, Ambijentalni festival Novi Tvrđava Teatar, Čortanovci, 2021. Na tom festivalu, Boris Šavija je osvojio i nagradu za najbolju mušku ulogu.

– Nagrada stručnog žirija za najboljeg glumca Borisu Šaviji na Teatar-festu “Petar Kočić”, Banjaluka 2022.

Za godinu dana, predstava je odigrana 30 puta u Sloveniji, BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Italiji.

(Mondo)