Početna Prijedorski region Javor i Lukač obišli naselje Topolik

Javor i Lukač obišli naselje Topolik

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač obišli su danas zaplavljeno prijedorsko naselje Topolik.

Lukač je tom prilikom izjavio da premijer Republike Srpske Radovan Višković izdao nalog “Vodama Srpske” da hitno započnu čišćenje, saniranje i proširenje kanala, čime će biti definitivno riješena plavljenja kuća koja se godinama dešavaju u ovim prijedorskim naseljima.

“Ovdje se konkretno radi o jednom kanalu koji već dugo godina nije mogao da bude očišćen zbog poteškoća sa Zakonom o javnim nabavkama i zbog ulaganja žalbi. To nije jedini slučaj. Dešava se širom Republike Srpske da jednostavno zbog opstrukcija i po pitanju žalbi ne možemo na vrijeme da sprovedemo procedure”, rekao je Lukač novinarima u Prijedoru nakon obilaska poplavljenih područja.
On je naveo da je izlijevanjem tog kanala koji godinama nije mogao da bude očišćen poplavljeno skoro stotinjak kuća.

“Srećom kiša je stala, neće biti baš velike štete, ali ima kuća koje su prilično oštećene. Tu je i gradonačelnik koji će svakako pomoći ispred Gradske uprave da se te štete saniraju, a i Vlada Republike Srpske će se svakako uključiti da pomogne ovim ljudima koji su pretrpjeli štetu”, poručio je Lukač.
On kaže da su ekipe Civilne zaštite na terenu da pomognu ljudima kojim je ušla voda u kuće, kao i stambene prostore.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da su poplave u naseljima oko rječice Miloševica problem koji je godinama opštepoznat, da se više izvođača borilo za taj tender i da je situacija takva već desetak godina.

“Izvođač koji je prošao na tenderu ući će u proceduru bez čekanja zakonskih rokova, s obzirom da je situacija alarmantna. Znači očekujemo intenzivan rad na sanaciji i uređenju korita rijeke Miloševice tako da ćemo u nekom narednom periodu uspjeti to sanirati”, rekao je Javor novinarima u Prijedoru.

On je poručio mještanima naselja Vrbice i Topolik da se već danas, zahvaljujući predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, pokrenula inicijativa za sanaciju korita rijeke Miloševice koja traje već godinama.

“Čitavu noć smo na terenu. Obišli smo ove krajeve poplavljene. Nažalost, ima dosta kuća gdje je voda ušla, poplavljenih dvorišta. Tačno ćemo znati nakon što komisija koju smo formirali sačini detaljne zapisnike. Žao mi je što ima dosta domaćinstava, što se tiče grada i Gradske uprave, mi apsolutno stojimo na raspolaganju”, dodao je Javor.

On je potvrdio da je od mještana saznao da im nisu isplaćene štete koje su procijenjene nakon poplava koje su ova naselja zadesile i 2019. godine.
“Sve što bude u gradskoj moći, mene kao gradonačelnika, mi ćemo izaći u susret i finansijski pomoći da se sanira, da se vrati u prvobitno stanje svako domaćinstvo, uz podršku, naravno, Vlade Republike Srpske”, poručio je Javor.