Početna BiH Jana (5) redovno prosi na ulici, a njena želja za Novu godinu...

Jana (5) redovno prosi na ulici, a njena želja za Novu godinu će vam slomiti srce

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica Jana danima prosi na uglu Južnog bulevara i Ulice Maksima Gorkog. Ona ima pet godina, sama je na ulicama velikog grada i vjerovatno je još jedna žrtva zloupotrebe djeteta od strane roditelja u svrhu prosjačenja.

Ekipa Blica vidjela je u večernjim satima na pomenutoj raskrsnici kako ide od automobila do automobila i kuca na prozore želeći da joj neko udijeli nešto. Većina vozača otvori prozor, da nešto novca i produži dalje. Ona nastavlja neumorno da čeka crveno svjetlo i svoju priliku da dobije još neki dinar.

Na pitanje kako se zove i koliko ima godina, odgovara: “Jana” i podiže ruku sa pet prstiju kojim pokazuje da ima pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo je i gdje su joj roditelji, kuća?

– Tu su. Kuća mi je tamo negdje. Mi nemamo para, mi moramo da prosimo – odgovara djevojčica, a kada smo se ponudili da je otpratimo do kuće na koju je neodređeno pokazala, ona je odlučno odgovorila: “ne mogu, ne mogu”.

Ipak, ova djevojčica ima samo jednu želju, a to nije novac kojim je prolaznici čašćavaju. Ona je od nas tražila jednostavno i ono što svaka devojčica njenog uzrasta želi – lutku.

I dok se svi mi mislima zadržimo na ovoj djevojčici tek toliko dok semafor ne označi zeleno svjetlo, ona ostaje, kao i sve više djece sličnog joj uzrasta na ulici da prosi, da od svojih prvih koraka nauči da kako bilo zaradi za nekog drugog, piše Blic.

– Tu je svako veče, da se čovjek naježi i pukne od tuge – kaže jedan od prolaznika dok joj pruža 500 dinara. On ni sam ne zna gdje su joj roditelji i kako je dospjela na ulicu.

Korišćenje djece u svrhu prosjačenja nije neuobičajeno u Beogradu, zaprijećene zatvorske kazne su i do 60 dana, a zakonom je zabranjeno i ostavljanje male djece bez nadzora. Ipak, to mnogobrojne roditelje ne sprečava da svoju djecu ostave misleći da će nevini dječji pogled sigurno donijeti više novca nego oni sami.

“Odmah šaljemo ekipu na teren”

Pozvali smo Centar za socijalni rad opštine Vračar i po prijavi koju smo uputili, rekli su da će odmah ekipu poslati da istraži na licu mjesta. Pitali smo ih i da li je ovaj slučaj prijavljivan ranije.

– Slične prijave smo imali prije 10 do 15 dana, ali kada je naša ekipa izašla na teren, nikoga nije bilo. Vjerovatno zato što nismo znali da se pojavljuje najčešće u večernjim satima, tako da ćemo pokušati tada – naveli su iz Centra.

(Blic)