Jall aux Yeux: Oni će vas razmrdati na ŠA Festu!

U susret ŠA Festu, memorijalnom festivalu posvećenom Daliboru Popoviću Mikši, koji će se 17. i 18. avgusta održati u Prijedoru u prostoru Ljetne bašte, pričali smo sa članovima benda interesantnog naziva Jall aux Yeux.

Zašto baš francuski i da li je istina da samo jedan član benda zaista govori francuski jezik?

Istina je, samo ja (Jure Petrović) govorim francuski budući da sam završio francuski jezik i književnost na zadarskom sveučilištu, što je ujedno i odgovor na pitanje. Kako nemam baš često priliku govoriti francuski onda dosta čitam, a i napisao sam nekoliko pjesama na francuskom koje sam prvo uz gitaru pokazao našem Jasminu (Hadžisadikoviću) koji je vidio nešto u tome pa smo onda okupili i ostatak ekipe.

Kako publika u BiH prihvata muziku na francuskom jeziku?

Dovedeni su pred svršen čin pa su morali prihvatiti. Francuski je, nažalost, prilično egzotičan jezik u Bosni pa im je zanimljivo što pjevamo na francuskom, naročito je zanimljiva činjenica da naš pjevač Sanel (Jušić) ne govori francuski već pjeva po transkripciji, doslovnom izgovoru koji mu pišem i po kojem onda vježbamo.

Vaš debitantski album u prevodu se zove “Pozdravi s kraja svijeta”, o čemu govore vaše pjesme, da li su to društveno- angažovani tekstovi?

Sama tematika pjesama dotiče se mnogih tema i prilično je univerzalna pa se kao takva može odnositi i na naše područje mada mi to nije bila namjera. Ima dosta referenci u francuskoj književnosti (La peste – Kuga od Camus-a), jedna pjesma je od Paul Verlaine, a jedna (Django) je od Sandre Jayat (žene Djanga Reinhardta). Naslov albuma više odražava naš osjećaj prostora u kojem živimo bez neke pretjerane želje za angažovanim tekstovima.

Da li vam muzika na stranom jeziku otvara vrata ka svijetu? Da li imate ambiciju da napustite “kraj svijeta”?

Iako o tome prvotno nismo razmišljali sad vidimo da nam se neka vrata lakše otvaraju zbog francuskog jezika. Već imamo neke kontakte tako da bi sljedeće ljeto trebali i van regiona, prvenstveno na frankofonska područja.

S obzirom na nepune tri godine postojanja benda, moramo primijetiti da već iza sebe imate mnogo objavljenog materijala i odličnih kritika. Da li to znači da nam ubrzo pripremate još neka iznenađenja?

Do Nove godine ćemo izbaciti najmanje jedan singl, vjerojatno i dva koji će najaviti drugi album za koji praktički već imamo spreman materijal samo moramo naći vremena za studio. Uglavnom, materijala ima pa je na nama da se svira i snima.


Da li ćete na ŠA Festu svirati nešto novo još neobjavljeno?

Sigurno, barem 4,5 pjesama, možda i više ako nam satnica dozvoli.

Zašto vas je privukao ovaj festival? Šta očekujete od ŠA Festa?

Vidjeli smo najavu za ovaj festival i svidjela nam se ideja kao i entuzijazam oko organizacije i promocije festivala. Nismo još svirali u Prijedoru pa je i to motivacija. Od festivala očekujemo dobru svirku i druženje nakon svirke.

(Mondo)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila