Početna Biznis Jaja iz “Agreksa” idući mjesec kreću ka Evropi?

Jaja iz “Agreksa” idući mjesec kreću ka Evropi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva pošiljka jaja za preradu trebalo bi da već krajem idućeg mjeseca iz BiH krene ka Evropskoj uniji, a zeleno svjetlo za plasman dobilo je preduzeće “Agreks” iz Donjeg Žabara.

Potvrdio je to u petak za “Glas Srpske” direktor “Agreksa” Predrag Miličić, naglasivši da je to preduzeće trenutno jedino u Republici Srpskoj i BiH dobilo rješenje Kancelarije za veterinarstvo BiH za izvoz jaja “B” kategorije, odnosno za insutrijsku preradu.

– Nakon što smo prošli sve potrebne provjere dobili smo zeleno svjetlo za plasman jaja koja su prekrupna ili presitna za konzumnu upotrebu. Odluka je objavljena i na internet stranici Evropske komisije. Prema njihovim procedurama, ostavljen je rok od 20 dana za primjedbe zemalja članica – naveo je Miličić, naglasivši da je otvaranje vrata novog tržišta najbolji dokaz uspješno položenog ispita u oblasti proizvodnje i kvaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost izvoza jaja za preradu proizvođačima znači mnogo, jer u BiH nema fabrike za preradu jaja u jajčani prah koji se koristi u proizvodnji konditorskih proizvoda i ima rok trajanja i do dvije godine.

Miličić koji je i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH dodaje da je uvjeren da primjedbi na dozvolu za izvoz neće biti, te da će po isteku tog roka rješenje o odobravanju izvoza postati pravosnažno.

– Ukoliko sve prođe kako treba već krajem novembra trebalo bi da izvezemo prvu količinu jaja za industrijsku preradu – rekao je Miličić.

Naglasio je da će prva pošiljka krenuti ka Hrvatskoj, te da ova dozvola na neki način znači i povratak na hrvatsko tržište, s obzirom na to da je do ulaska te zemlje u EU firma iz Donjeg Žabara tamo izvozila svoja jaja.

– Prva zemlja na našoj mapi biće Hrvatska. Pokušaćemo tamo da se vratimo. Oni imaju fabriku u kojoj se prerađuju prekrupna i presitna jaja. To nam je najbliže evropsko tržište, a sigurno ćemo pregovarati i sa ostalima – rekao je Miličić i dodao da će tržište diktirati i povećanje obima posla.

Prema njegovim riječima, ovo je korak ka dozvoli za izvoz konzumnih jaja koja bi bila veliki zamajac domaćoj peradarskoj proizvodnji. Miličić je kazao da u BiH postoji oko sedam ozbiljnijih proizvođača jaja i nekoliko manjih farmi.

Zeleno svjetlo za izvoz BiH je dobila u julu ove godine, a tu odluku donijela je Evropska komisija na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza.

Sve do sada čekalo se na konačno stavljanje kompanije iz BiH na listu izvoznika, a u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije su naglasili da će na ovaj način biti omogućen i izvoz prehrambenih proizvoda koji sadrže jaja.
Proizvodnja

Predrag Miličić je istakao da “Agreks” godišnje proizvede između 80 i 90 miliona komada jaja.

– Od ukupne količine sigurno oko 15 odsto otpada na jaja za industrijsku preradu – rekao je on.

Glas Srpske

ASHA prodaja vozila