Početna Biznis Jagma za vozačima i operaterima

Jagma za vozačima i operaterima

Operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici najtraženija su zanimanja u doba pandemije virusa korona, a poslodavci su tokom krize imali potrebu i za zapošljavanjem programera i radnika u proizvodnji.

Iako je potražnja za radnicima u vrijeme pandemije “kovida 19” znatno smanjena širom svijeta, istraživanje portala “MojPosao.ba” pokazalo je da su neka zanimanja u BiH i dalje veoma tražena.

U saopštenju pomenutog portala, specijalizovanog za zapošljavanje, navodi se da je analiza urađena na uzorku poslova objavljenih u periodu od 16. marta do 15. aprila ove godine, kada je objavljeno ukupno 637 poslova. Od tog broja 103 ponuđena posla su se odnosila na poziciju operatera u pozivnom centru, 75 na vozače, a 69 na građevinske radnike. Za poziciju programera nudilo se 36 radnih mjesta, a poslodavci su tražili i 35 radnika u proizvodnji.

– U istom periodu lani na prvom mjestu najtraženijih zanimanja bili su radnici u proizvodnji, zatim prodavači, operateri u pozivnom centru, a potom konobari i kuvari. Pandemija virusa korona izbacila je s te liste prodavače, konobare i kuvare, s obzirom na to da su sektori turizma i ugostiteljstva, te maloprodaje pretrpjeli veliku štetu zbog zatvaranja objekata – stoji u istraživanju portala “MojPosao.ba”.

Analiza je pokazala da je potražnja za radnicima u periodu pandemije strmoglavo pala, više od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Značajan pad je zabilježen u gotovo svim kategorijama poslova, osim u socijalnim i neprofitnim organizacijama, te građevinarstvu, gdje je čak zabilježen rast – ističe voditelj razvoja i marketinga portala “MojPosao.ba” Nermana Ajanović-Hajdarpašić.

Ona naglašava da su među kategorijama poslova koji su najviše pogođeni pandemijom “kovida 19” turizam i ugostiteljstvo. Prema njenim riječima, u tom sektoru je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast poslova od tri odsto, da bi u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila potonuo za 85 odsto u odnosu na isti period lani.

Kategorije koje su doživjele pad viši od 70 odsto su i prodaja, proizvodnja, ekonomija i finansije, zdravstvo, te administrativne usluge.

Niko u ovom trenutku ne može predvidjeti koliko dugo će trebati tržištu rada da se oporavi. Pozitivno je to što domaće proizvodne firme nisu stale, naprotiv, u ovom periodu neke su doživjele značajan rast proizvodnje. Takođe, “outsourcing” industrija, prvenstveno centri za podršku korisnicima ili kontakt centrima, koja je relativno nova u BiH, ne samo da je zadržala sva radna mjesta, već aktivno zapošljava i u ovom periodu – tvrdi Ajanović-Hajdarpašić.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže da je potražnja za vozačima povećana već duže vrijeme.

– Trenutno nema ozbiljnije prevozničke firme da joj ne fali najmanje četiri-pet vozača – uvjerava Grbić.

glassrpske.com

 

ASHA prodaja vozila