Početna Biznis Izvoz oružja nam je porastao za 82 miliona

Izvoz oružja nam je porastao za 82 miliona

Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 280,7 miliona KM, što je više za 82,1 milion KM ili 18,43 posto u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je Srni iz Spoljnotrgovinske komore BiH.
Kao i do sada, većina izvoza se odnosi na municiju – 70 posto, na eksplozive 16,24 posto, na dijelove oružja 11,14 posto, a na ostale kategorije 1,67 posto.

Iz Komore su naveli da su lani kompanije namjenske industrije BiH najviše izvozile u SAD – 34 posto, zatim u Egipat 12,38 posto, Tursku 10,16 posto, Češku 8,17 posto, te Srbiju 5,65 posto.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević izjavio je Srni da su kapaciteti namjenske industrije BiH dominantno smješteni u Federaciji BiH /FBiH/, dok Republika Srpska ima tri ozbiljne kompanije koje se bave ovom djelatnošću.

Prema njegovim riječima, od ove tri kompanije, dvije su u vlasništvu Republike Srpske, a jedna je privatizovana i napravila je iskorak u poslovanju, odnosno u svoju proizvodnju je uvrstila nove proizvode.

“Za kompanije koje su u vlasništvu Republike Srpske postoje potencijali, ali je potrebno izvršiti neki vid reorganizacije, obezbijediti sredstva za nova ulaganja, kako bi došli u poziciju da odgovore na izuzetno visoke zahtjeve koji dolaze iz vojne industrije”, istakao je Blagojević.

On je zaključio da bi na taj način bili ostvareni bolji rezultati, kada je u pitanju izvoz ovog sektora iz Republike Srpske.

Sekretar Grupacije namjenske industrije pri Privrednoj komori FBiH Almin Mališević rekao je Srni da posljednjih nekoliko godina namjenska industrija BiH bilježi rast izvoza i odlične rezultate.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona prouzrokovala je da 2020. godina završi sa smanjenjem izvoza u odnosu na godinu ranije.

“Ako posmatramo zvanične statističke podatke za prošlu godinu, možemo vidjeti da je došlo do oporavka i da je značajno povećan izvoz. Važno je napomenuti da je namjenska industrija BiH vezana za kretanja na svjetskom tržištu i vidljivo je da postoji potražnja za proizvodima koji se proizvode u kompanijama namjenske industrije”, istakao je Mališević.

On je rekao da je ukupan izvoz namjenske industrije FBiH prošle godine iznosio 274 miliona KM i za 40 posto je veći od izvoza u 2020. godini.

Mališević je naveo da je izvoz oružja i municije iz FBiH u 2021. godini iznosio više od 229 miliona KM i za 43 posto je veći u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz baruta i srodnih proizvoda iznosio 44,8 miliona KM i veći je za 27 posto u odnosu na 2020.

“Kompanije namjenske industrije imaju dugu tradiciju i kvalitetne proizvode. Očekivanja su da će naša namjenska industrija i ove godine kao i narednih da se razvija, proširuje asortiman proizvoda i ostvaruje odlične rezultate”, kaže on.

Uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH prošle godine iznosio je 39,2 miliona KM.