fbpx

Izvoz iz BiH u prvoj polovini godine veći za 12 posto

Izvoz iz BiH u prvoj polovini godine iznosio je 5,8 milijadi KM, što je za 12 posto više nego u istom periodu 2017. godine, piše BiznisInfo na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

Istovremeno, uvoz je iznosio 9,3 milijarde KM, što je za 8,1 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 62,5 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3,5 milijardi KM.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 898 miliona KM, što je za 10,8 posto više nego u prvoj polovini prošle godine, dok je uvoz iznosio 1,1 milijardu KM (porast od 4,5 posto).

Izvoz u zemlje EU je iznosio skoro 4,3 milijarde (porast od 13,5 posto) dok je uvoz iznosio 5,6 milijardi KM, što je za 7 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Samo u junu ukupan izvoz iz BiH iznosio je 1,05 milijardi KM. Ovo je drugi mjesec zaredom da je izvoz preko milijardu maraka.

BiH je u pola godine najviše izvozila u, redom: Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Crnu Goru, Tursku…

Najviše se uvozilo iz: Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Rusije, Slovenije, Turske…

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila