Početna Politika Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u maju stiže u Bosnu i Hercegovinu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u maju stiže u Bosnu i Hercegovinu

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu convenes a weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, on Jan. 8, 2023. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

Na sinoćnjem gostovanju u emisiji Kompas RTV Herceg Bosne, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je govorio o odnosima sa državom Izrael i najavio dolazak premijera Benjamina Netanyahua na Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru.

“Partnerstvo sa državom Izrael je apsolutno u interesu svih građana. To je najmanje političko partnerstvo. Primarni odnos koji želimo graditi sa Izraelom je taj odnos povjerenja i ono što ima iskustva država Izrael, koja je dva ili tri puta naseljenija od nas ovdje u BiH, koja više manje nema obradivih površina, koje nisu pokrivene vodom. Oni kada dođu ne mogu da vjeruju da u Hercegovini imamo ovolike površine neobrađene potpuno, a sve faktički leži na vodi”, kazao je predsjednik HDZ-a.

Čović je rekao kako je prilikom njegove posjete Izraelu u junu prošle godine Netanyahu tražio da održi sastanak s njim.

“Netanyahu je tada tražio da se sretnemo i tada mi vrlo jasno kazao da će imati većinu i da će biti premijer, i da želi sarađivati. Izrael je država partner na idućem sajmu gospodarstva koji se otvara 2. maja i siguran sam da će premijer Netanyahu doći u Mostar na otvaranje sajma”, dodao je Čović.

Istakao je kako će zajedno sa premijerom Izraela doći i mnogo privrednika koji imaju želju snažno investirati u našu zemlju. Čović posebno naglašava da to nije rezervisano samo za Mostar, ili samo Hrvate nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Čović se također osvrnuo i na aerodrom u Mostaru i spomenuo mogućnost koncesije koja bi bila dogovarana upravo sa partnerima iz Izraela. Dodao je kako očekuje da će se sa Izraelom raditi u području obrazovanja, politike, ali i u području sigurnosti.

“Netanyahu je jako upoznat sa situacijom u BiH, i kazati kako nešto ne zna političar ili politika Izraela a tiče se područja Evropa pa i Svijeta bilo bi naivno”, ističe Čović i dodaje kako će zajedno sa Netanyahuom u Mostar doći i pet šest predsjednika evropskih vlada.

Čović je podsjetio kako je zahvaljujući preuzimanju izraelske kompanije MT Abraham Group Aluminij doživio procvat te da je danas najveći izvoznik u BiH. Dodao je i kako je vlasnik MT Abraham Group, Amir Gross Kabiri uložio mnogo i u sport ali i kulturu te da se može očekivati još više ulaganja tog tipa.