Početna Region Iznenadni susret vrha Hrvatske: Da li bi direktor SOA-e mogao biti smijenjen?

Iznenadni susret vrha Hrvatske: Da li bi direktor SOA-e mogao biti smijenjen?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kancelariji predsjednice Republike Hrvatske prije podne su se sastali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, dok je sastanku prisustvovao i predsjednik Sabora RH Gordan Jandrokovićm.

U Vladi Hrvatske za Jutarnji list tvrde da se ne događa ništa dramatično, ali da „ima dosta tema za razgovor“.

Iako je portparol Vlade RH Marko Milić kazao da je riječ o „redovitim konzultacijama“ i „zajedničkoj kavi“, susret u subotnje jutro je, po svemu sudeći, i hitan i vanredan. To dodatno potvrđuju informacije hrvatskih medija da sastanak nije najavljen ni na stranicama Ureda predsjednice, niti na stranicama Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored redovnih političkih tema, kakve su raspisivanje izbora za Evropski parlament, prema našim zagrebačkim izvorima, sastanak bi itekako mogao imati veze sa aferom „Špijuni“ koja potresa odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Naime, dan prije iznenadnog sastanka premijer Hrvatske Andrej Plenković je boravio u Briselu. On je posjetio sjedište NATO-a, gdje je obilježena 10. godišnjica hrvatskog članstva u Savezu, ali se tom prilikom kratko sastao i s generalnim sekretarom Saveza Jensom Stoltenbergom.

Prema istim izvorima iz Hrvatske, premijer susjedne zemlje je, nezvanično, očekivao podršku NATO-a u vezi s posljednjim dešavanjima između BiH i Hrvatske, ali je ona, po svemu sudeći – izostala. Istovremeno, nakon izbijanja afere sa BiH, sve ozbiljnije se govori o mogućnosti smjene direktora SOA-e Daniela Markića. Da li današnji susret ima veze s tim, tek nagovijestiće predstojeći susreti.

Naime, brojne afere opterećuju rad te hrvatske bezbjednosne agencije.

Od afere Agrokor, preko slučaja prijetnji bivšem savjetniku predsjednice RH Mati Radetiću, pojavljivanja montiranih fotografija potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, tvrdnji zagrebačkih novinara da SOA postaje glavni urednik medija u Hrvatskoj, pa sve do afere Špijuni, Služba, tačnije njezino aktuelno čelništvo polako postaju teret političkom vrhu susjedne zemlje.

Eventualna svmjena Markića ne bi bila prva smjena šefa tajne službe u mandatu Grabar-Kitarović. Ona je u februaru 2016. razriješila je dužnosti SOA-e Dragana Lozančića I šefa Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivicu Panenića.

Slučaj “Markić”

Iz Banskih dvora je tada potvrđeno da su zaprimili odluku predsjednice o razrješenju šefa SOA-e zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sistemu.

Na koji je način Lozančić povrijedio zakon, nije obrazloženo. Nagađa se da mu predsjednica zamjera što je nije upozorio na kontakt s prisluškivanim osobama, odnosno kontroverznim Zdravkom Mamićem. S druge, pak, strane Lozančić je o svemu izvijestio bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Državni vrh, ali i njihovi savjetnici iz sjene poput Mate Granića ili Miroslava Tuđmana (nekadašnjeg šefa svih tajni službi i sina Franje Tuđmana) mogao bi se naći pred izborom – SOA ili oni.

Tim prije jer se sve dešava uoči izbora za Evropski parlament, te u osvit predsjedničkih izbora. A Kolinda Grabar-Kitarović se, očito, priprema za novi predsjednički mandat.

(Jutarnji.hr)

ASHA prodaja vozila