Početna Vijesti Izmjene Zakona o javnom redu i miru Srpske zabrinule OSCE

Izmjene Zakona o javnom redu i miru Srpske zabrinule OSCE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj (RS) zabrinule su i predstavnika OSCE-a za slobodu medija, Harlem Desir, i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Brus G. Berton.

Oni su upozorili da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je usvojila Vlada RS-a 28. marta, a kojim bi se uveo prekršaj neovlaštenog fotografisanja ili snimanja kojima se ometaju službenici dok vrše svoje dužnosti, predviđajući novčane kazne do 1500 KM ili kaznu zatvora do 60 dana, može negativno uticati na slobodu izražavanja i javnog okupljanja. Narodna skupština RS-a će glasati o ovom Zakonu na sjednici 16. aprila.

– Takve odredbe, ukoliko budu usvojene, bi mogle dovesti u opasnost okruženje u kojem djeluju medijski profesionalci, a koje već predstavlja izazov. One su u suprotnosti sa međunarodnim standardima slobode medija. Novinari moraju raditi u sigurnom radnom i pravnom okruženju, da bi izvještavali o pitanjima od javnog interesa, uključujući ulične demonstracije, proteste i rad policijskih organa. Pozivam Narodnu skupštinu Republike Srpske da se uzdrži od usvajanja ovih izmjena Zakona te umjesto toga da se uključi u konstruktivnu diskusiju sa medijskom zajednicom i drugim relevantnim akterima radi pronalaženja odgovarajućeg rješenja – rekao je Desir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini smatra da je neophodan širi proces konsultacija sa relevantnim akterima, uključujući javnost.

– Novinari moraju biti u mogućnosti da bez straha izvještavaju sa događaja od javnog interesa. Pored toga, u skladu sa međunarodnim  standardima zaštite ljudskih prava, svaka osoba treba da ima pravo da prisustvuje, promatra i snima mirno javno okupljanje, što uključuje pravo da snima aktivnosti policijskih službenika. Misija OSCE-a u BiH stoji na raspolaganju da pruži podršku nadležnim vlastima u vezi sa ovim pitanjem – izjavio je ambasador Berton.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija je ponudio pravnu pomoć svoje Kancelarije o ovom pitanju, naglašavajući da će pomno pratiti taj proces.

Srpska Cafe

ASHA prodaja vozila