fbpx

Izmijenjeni Zakon o željeznicama završio na Ustavnom sudu

Zakon o željeznicama ide na provjeru u Ustavni sud Republike Srpske, i to zbog penzionisanja radnika u decembru prošle i aprilu ove godine.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o željeznicama, koji je Sindikat saobraćaja poslao na adresu Ustavnog suda, piše da radnik u procesu restrukturisanja u starosnu penziju može da ode na osnovu dva člana Zakona o PIO-u. Prema prvom, mora da ima 40 godina staža i 60 godina starosti, a prema drugom, do kraja ove godine treba da napuni 57 godina i osam mjeseci. Sindikalci tvrde da se te dvije odredbe međusobno isključuju, ali i da su radnici, praktično, otjerani u penziju.

zrs

“Radnici nisu imali mogućnost odabira, da li žele da idu u penziju ili ne, da li žele da ostanu na poslu do 65. godine. Taj Zakon o željeznicama je decidan, kaže da ko god napuni 60 godina da napušta firmu, da mu se otkazuje ugovor o radu, samim tim da ide u penziju”, kaže Boris Šukalo iz Sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti ŽRS.

Oko 300 radnika penzionisano je po izmijenjenom zakonu, uvjeravaju sindikalci. Među njima i Sretko Tubak, koji je, kaže, 27. decembra prošle godine dobio rješenje o prestanku radnog odnosa. Ni sam ne zna po kom osnovu, jer ima samo 35 godina staža a 62 života. Tvrdi da su pravnici Željeznica čak uračunali i četiri godine studija kao radni staž, samo da bi ga, kako – tako, poslali kući. On je poslije dva mjeseca ipak vraćen na posao, jer se žalio inspekciji.

“Uložio sam žalbu republičkom inspektoru rada koji je poništio moje rješenje o penzionisanju, vratio me na posao i naložio da mi se poveže radni staž, to je učinjeno, i da mi se nadokade materijalni troškovi”, govori Sretko Tubak, direktor saobraćane sekcije u ŽRS Banjaluka.

Tubak će uskoro postati penzioner i drugi put. Iako kaže da će sad pristati, jer mu je povezan radni staž, ne isključuje mogućnost tužbe. Dok u Sindikatu tvrde da je deset radnika vraćeno na posao zbog nepravilnosti, a da je to tražilo još 70, u Željeznicama barataju drugim podacima. Kažu, zakon je jasan, i niko ne može da bira kada će se penzionisati.

zrs-penzije

Četiri radnika kojima je prestao radni odnos u skladu sa Zakonom o željeznicama vraćena su na posao do okončanja postupka u Fondu PIO. Dva čekaju potvrdu staža iz drugih država, a za dva nisu uplaćeni doprinosi za dio staža u firmama u stečaju, pa se čeka rješenje tog pitanja. Drugih zahtjeva nije bilo.

Željeznice su od Vlade RS tražile još četiri miliona maraka pozajmice za junsko penzionisanje radnika. Iako je ministar saobraćaja, Neđo Trninić, nedavno za ATV poručio da pare od Vlade drugi put neće dobiti i da moraju da čekaju kredit od Svjetske banke, izgleda da se predomislio. Tako će, najvjerovatnije, uprava uskoro dobiti odobrenje na još jedan zajam za penzije.

(ATV)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila