Početna Prijedorski region Izgradnja puta od Moštanice do Mrakovice: Obećanje ohrabrilo mnoge potkozarske opštine

Izgradnja puta od Moštanice do Mrakovice: Obećanje ohrabrilo mnoge potkozarske opštine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava predsjednika Republie Srpske, Milorada Dodika, da će do kraja avgusta biti raspisan tender za izgradnju puta od Moštanice do Mrakovice dužine 9,5 kilometara, ohrabrila je mještane potkozarskih opština, prvenstveno Kozarske Dubice.

Vrijednost ovog posla koji se zagovara godinama je 12 miliona KM. Predsjednik Dodik je u Moštanici obećao da će put biti izgrađen, a Kozara postati pristupačnija za cijeli region.

– Pored izgradnje puta od Moštanice do Mrakovice, raspisaćemo tender za modernizaciju puta od Vrbaške do Kozarske Dubice i do Moštanice. Sada su stvoreni uslovi da to učinimo – rekao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je uvjeren da će za nešto više od mjesec dana, koliko traje zakonska procedura, biti izabran izvođač radova.

– Takođe smo u završnici dogovora sa Kinezima za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad i brze ceste od Prijedora do Donje Gradine, odnosno Kozarske Dubice. Sve to ukazuje da će Potkozarje narednih godina biti veliko infrastrukturno gradilište – smatra predsjednik Milorad Dodik.

Podsjećamo, Ministarstvo saobraćaja i veza RS je još 2015. godine obećalo izgradnju puta od Moštanice do Mrakovice. Tada je, navedeno da je planom poslovanja za 2015. godinu predviđena izgradnja jednog segmenta regionalnog puta R-477a, za čiju realizaciju su, rečeno je prije tri godine, obezbijeđena sredstva u iznosu od 2.100.000 KM.

Lokalna vlast u Kozarskoj Dubici je u februaru 2017. godine, obavijestila javnost o aktivnostima na izgradnji regionalnog puta Moštanica – Mrakovica. U Odjeljenju za prostorno uređenje tada je, pored ostalog, rečeno „da je u skladu sa dogovorenim objavljen Javni poziv za građane, vlasnike nekretnina na području katastarskih opština Gornjoselci i Koturovi koje su predmet eksproprijacije za proceduru sporazumnog određivanja naknade za nekretnine”.

Perica Bundalo, poslanik u NS RS iz Kozarske Dubice je davno, kako kaže, prije deceniju i po, ukazao na potrebu izgradnje puta za Mrakovicu i proširenje dionice kroz Knešpolje, od Prijedora do Donje Gradine. Zbog toga su i u opozicionom PDP-u sa olakšanjem primili predsjednikovo obećanje da će napokon početi igradnja važnjih saobraćajnica u ovom dijelu Potkozarja.

– Opštinski odbor PDP-a Kozarska Dubica smatra da je predsjednik RS Milorad Dodik konačno prepoznao važnost i značaj, posebno puta Moštanica – Mrakovica, za građane Kozarske Dubice i podržao rješavanje konkretnog problema. Time se stvara perspektiva za značajan turistički i privredni razvoj čitavog Potkozarja – navodi Bundalo, narodni poslanik i predsjednik dubičkog OO PDP-a.

– Nadamo se da predsjednikova najava neće ostati samo obećanje bez rezultata kao što je to, na žalost, bilo više puta i da će ova putna komunikacija, regionalnog značaja, uskoro zaista biti u funkciji – navode u OO PDP-a u Kozarskoj Dubici.

Mehanizacija na podgradačkom putu

Poslije smanjenog intenziteta i povremenih zastoja, građevinska mehanizacija ponovo je vraćena na dionicu R 477 od Podgradaca do Mrakovice. Ovdje su poslovi počeli prije pet godina na dionici dugoj dvadesetak kilometara.

Ukupna vrijednost radova poverenih “Niskogradnji” je 26,2 milikona KM, a investitor je JP “Putevi RS”.

(Blic)

ASHA prodaja vozila