Početna BiH Izgradnja odmorišta na autoputu Banjaluka – Doboj tek iduće godine

Izgradnja odmorišta na autoputu Banjaluka – Doboj tek iduće godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vozače koji putuju autoputem od Banjaluke do Doboja još neko vrijeme neće biti predaha, jer će izgradnja prvog odmorišta na toj relaciji “Brkića voda” početi tek iduće godine.

Vlasnik kompanije “Brčko gas”, koja je lani dobila koncesiju za izgradnju, korišćenje i održavanje prvog odmorišta na autoputu “9. januar” Đorđe Kojić istakao je za “Glas Srpske” da je u toku obezbjeđenje potrebne dokumentacije i dozvola za realizaciju ove višemilionske investicije.

– Prikupljamo potrebnu dokumentaciju i kada sve to završimo očekujemo da bi u maju moglo početi projektovanje. Taj posao će sigurno potrajati nekoliko mjeseci, tako da izgradnja neće početi do iduće godine – rekao je Kojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ugovoru o dodjeli koncesije predviđeno je da izgradnja odmorišta “Brkića voda” bude završena za tri godine, a investitor vjeruje da će taj rok biti ispoštovan.

– Vjerujem da će do kraja 2022. godine sav posao biti završen te da će vozačima biti na raspolaganju moderno opremljeno odmorište – rekao je Kojić i podsjetio da je na mjestu gdje niče prvo odmorište na autoputu Banjaluka – Doboj s obje strane planirana izgradnja benzinskih stanica sa restoranima i prodavnicama, kao i punjači za automobile na električni pogon.

Vrijednost ove investicije iznosi više od tri miliona maraka, a oni koji svakodnevno putuju na ovoj relaciji ističu da je mjesto za predah i te kako potrebno.

– U svim razvijenim zemljama na autoputevima se podrazumijeva i po nekoliko odmarališta, a s obzirom na to da i mi težimo ka Evropi i tom razvijenom svijetu, nema razloga da ne primijenimo istu praksu. Vozačima, ali i ostalim putnicima treba mjesto za odmor. Ukoliko ozbiljno mislimo da gradimo mrežu autoputeva neće moći bez odmorišta – kazala je Prnjavorčanka Maja Simić.

Vlada Republike Srpske je upravo na inicijativu privrednog društva “Brčko gas” pokrenula postupak za dodjelu koncesije za izgradnju prvog odmorišta na autoputu “9. januar”.

Ugovor o dodjeli koncesije potpisan je u avgustu prošle godine, a koncesionar je bio dužan da uplati jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 92.700 maraka, što je, kako su ranije potvrdili u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, i uradio.

Autoput “9. januar” od Banjaluke do Doboja, ukupne dužine 72 kilometra, u potpunosti je otvoren za saobraćaj u oktobru 2018. godine.

Naknada

Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina. Visina koncesione naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije iznosi dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila