Početna Region Izbori u Hrvatskoj: HDZ-u najviše mandata

Izbori u Hrvatskoj: HDZ-u najviše mandata

U Hrvatskoj su danas održani parlamentarni izbori na kojima su građani birali deseti saziv Hrvatskog sabora.

Prema podacima Državne izborne komisije Hrvatske, stranka Andreja Plenkovića HDZ ubjedljivo vodi.

HDZ (s koalicijskim partnerima u nekim izbornim jedinicama – HSLS-om i HDS-om) osvaja 68 mandata zajedno s tri mandata koja je osvojio u dijaspori, Restart koalicija osvaja 43 mandata, Domovinski pokret dobiva 15 mandata, Most 8, Možemo 6, Stranka s imenom i prezimenom 2 i HNS 1 mandat.

Još osam mandata u Sabor daju nacionalne manjine.

– HDZ 68 mandata

– Restart 43 mandata

– Domovinski pokret 15 mandata

– Most 8 mandata

– Možemo! 6 mandata

– Pametno/Fokus/SSiP  2 mandata

– HNS 1 mandat

– Reformisti 1 mandat

Hrvati su danas glasali na parlamentarnim izborima. Od 7 do 19 sati građani su mogli glasati na više od 6.500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasalo se na njih 112.

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocijenili da će ovo biti najneizjvesniji izbori do sada, a kao favoriti su pominjani koalicija Restart, okupljena oko opozicione SDP Davora Bernardića, HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore, koji je stranku formirao nakon kraha na predsedničkim izborima.

Ovi izbori su održani nekoliko mjeseci prije redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj. Neobično je i to što su ovi izbori održani u letnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine. Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača.

ASHA prodaja vozila