Početna BiH Izbjeglice u Međugorju: U EU imamo više mogućnosti, ovdje se samo možemo...

Izbjeglice u Međugorju: U EU imamo više mogućnosti, ovdje se samo možemo moliti

Ukrajinske izbjeglice koje su utočište od rata prije mjesec dana pronašle u Međugorju, počele su napuštati ovo mjesto. Odlaze u Poljsku, Hrvatsku, ali se i vraćaju u ratnu Ukrajinu. Jedan od razloga je istek boravka od 30 dana u našoj zemlji, ali i nostalgija za svojom domovinom i porodicom, zbog čega se sve više njih uprkos ratu tamo vraća.

Mariana iz Ivano Frankivska u Međugorju će boraviti još dvije sedmice, nakon toga odlazi rodbini u Poljsku. Nakon što joj je istekao rok boravka od 30 dana, zatražila je azil, čime joj je boravak produžen na 14 dana. No, neriješen izbjeglički status nije razlog njenog odlaska.

“U Evropskoj uniji imamo mnogo više mogućnosti, djeca se mogu školovati ići u vrtiće, možemo zasnovati radni odnos, a i bliže smo našoj domovini. Ovdje se možemo samo moliti”, kazala je Mariana.

Iako se određeni broj izbjeglica iz Međugorja odlučilo vratiti u Ukrajinu na područje u kojem trenutno nema ratnih sukoba, za Marianu to neće biti opcija sve dok se stanje u zemlji ne smiri. Vraćati se s djecom u ratno područje kaže nije dobra ideja , no ima razumijevanje za svoje sugrađanke koje su to učinile.

“One žele zaštiti i pomoći svojim porodicama u Ukrajini. Žele pomoći našim borcima, žele volontirati, praviti im hranu i pružiti im pomoć na razne načine. Osjećale su da moraju pomoći i doprinijeti u njihovoj borbi”, dodala je.

U posljednjih sedam dana Međugorje je napustilo između 50 i 80 izbjeglica, a prema procjenama hotelijera trenutno ih je oko 200.

Azil je zatražilo oko 30 izbjeglica, a mnogi su još u dilemi – ići ili ostati.

“Nama je u Međugorju dobro. Ljudi su nas zaista lijepo primili, ovdje je svetište, molimo se svaki dan, i imamo sve što nam je potrebno, ali ne znamo još uvijek šta ćemo dalje, da li da idemo. Želimo samo nazad u Ukrajinu, ali to u ovom trenutku nije pametna opcija. Čekat ćemo da vidimo kako će se situacija dalje razvijati”, kazala je Ira iz Ivano Frankivska.

Iako trenutni zakon ne dozvoljava izbjeglicama boravak duži od 30 dana, iz Udruženja hotelijera kažu da su dobili obećanja da niko od njih neće biti protjeran ukoliko odluče ostati duže. Ministarstvo sigurnosti BiH ima već pripremljen prijedlog za olakšani ulazak i duži boravak ukrajinskih izbjeglica, koji će se razmatrati na Vijeću ministara.

“Njima je prvenstvena briga da se vrate u Ukrajinu na područje Zakrpatja, slobodni dio koji još uvijek nije dirnut, gdje nema ratnih aktivnosti i većina njih se želi tamo vratiti, a što se tiče ostatka Evrope izrazili su želju ići tamo gdje imaju mogućnost dobiti neku naknadu za boravak kao izbjeglice tipa Poljska, Njemačka, Austrija. Ono što je najbitnija stvar po pitanju njihovog odlaska je da ih niko ne tjera iz BiH”, kazao je Davor Ljubić, Udruženje turizma, hotelijera i iznajmljivača Međugorje.

A s odlukom o izbjegličkom statusu, nadaju se da će doći i odluka o pomoći države za sve one koji su u svoje smještaje primili izbjeglice i obezbjedili im sve što im je potrebno, što će kažu činiti i u narednom periodu, za one koji tu ostanu, ali one koji odluče doći u Međugorje.