Početna BiH Izabrane najbolje pogače i rakije: Slavska trpeza u centru grada privukla veliki...

Izabrane najbolje pogače i rakije: Slavska trpeza u centru grada privukla veliki broj Banjalučana

Velika slavska trpeza, koja je prvi put ove godine upriličena u porti Hrama Hrista Spasitelja povodom Spasovdana, sinoć je privukla mnogo sugrađana.Uz prigodno posluženje, izabrani su najbolja pogača i najbolja rakija.

Prvu nagradu za najbolju pogaču osvojile su domaćice Kola srpskih sestara, drugo mjesto osvojila je Maja Preradović, dok je dobitnica treće nagrade Jelena Ostojić, članica KUD „Dragočaj“.

Za najbolju rakiju proglašena je rakija domaćina Dragana Čugalja, drugo mjesto osvojila je rakija KUD „Piskavica“, dok je treću nagradu osvojio KUD „Čajavec“.-Raduje me što su sa nama krsnu slavu našeg grada slavile naše porodice. –

FOTO: VEDRAN ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA
FOTO: VEDRAN ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA

– Praznujući Spasovdan zaista se osjeća ljubav i vjera našeg naroda, a pokazali smo kako se proslavljala krsna slava kroz tradiciju i običaje, šta za naš narod predstavlja slavska svijeća, koja se prenosi s koljena na koljeno – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

FOTO: VEDRAN ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA
FOTO: VEDRAN ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA

Poručio je da je plan da se Banjaluci vrati i tradicionalna proslava praznika Duhova. Sinoć je priređena i revija Udruženja „Duga“, nastupi KUD „Piskavica“, grupe „Dar“ i Arambašić orkestra.

U sklopu modne revije predstavljeno je dvadesetak modela ukrašenih različitim tehnikama Zmijanjskog veza. Kako je rekla Vera Stafanović iz Udruženja, revija je zapravo pokazala rezultate tridesetogodišnjeg rada i svrhu postojanja „Duge“.

FOTO: VEDRAN ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA
FOTO: VEDRAN ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA

-Činjenica da su kreatori kolekcije volonteri, da su modeli koji su nosili odjeću volonteri, zapravo najbolje pokazuje bogatstvo „Duge“, čiji se rad već 30 godina temelji na volonterizmu – rekla je Stefanovićeva.

U sklopu obilježavanja Spasovdana, služena je Sveta arhijerejska liturgija i upriličena svečana litija, a program se nastavlja i danas kada će biti održan Festival guslara Republike Srpske.