Početna Vijesti Iz ŽRS poručuju da ih nisu uzdrmale najave manje proizvodnje u rudniku...

Iz ŽRS poručuju da ih nisu uzdrmale najave manje proizvodnje u rudniku Omarska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon najava iz kompanije “Arselor Mital” da je moguće drastično smanjenje proizvodnje u zeničkoj željezari i rudniku željezne rude u Omarskoj, iz uprave Željeznica RS poručuju da nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju o tome i da je stanje redovno.

Prevoz rude iz Omarske u Željezaru Zenica donosi najznačajnije prihode Željeznicama RS i stub je poslovanja ovog preduzeća.

– Prevoz rude se i dalje se obavlja istom dinamikom. Za prva tri mjeseca u 2019. godini za Željezaru Zenica prevezeno je 209.400 tona rude, a ugovorena godišnja količina iznosi 1.510.000 tona, što znači da je ugovor u prva tri meseca  realizovan sa skoro 14 odsto. Do 23. aprila prevezeno je ukupno 403.920 tona  rude , što predstavlja oko 27 odsto u odnosu na ugovorenu količinu – odgovorili su iz uprave Željeznica RS za Srpskainfo.

Precizirali su da prevoz rude iz Omarske za Željezaru Zenica činičetvrtinu ukupnog teretnog prevoza u Željeznicama RS, što preduzeću donosi 41 odsto ukupnog prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kada govorite o uticaju eventualnog smanjenja proizvodnje u “Arselor Mitalu” na poslovanje Željeznica RS, pitanje je do kolikog smanjenja proizvodnje rude bi došlo, i da li bi to smanjenje imalo efekta na planirane prihode Željeznica RS, imajući u vidu da se vidno povećao prevoz ostalih roba – navode u odgovoru menadžmenta ŽRS na pitanja Srpskainfo.

ASHA prodaja vozila