Početna Humanost Iz Turske u BiH stigla velika pomoć, dio otišao u UKC RS

Iz Turske u BiH stigla velika pomoć, dio otišao u UKC RS

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod Turske je prije nekoliko dana dopremio humanitarnu pomoć Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, a sve radi borbe protiv pandemije korona virusa.

Kako je potvrdio Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, radi se o zaštitnim maskama, rukavicama te zaštitnim odijelima i naočalama.

Vrijedna donacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da su dopremljene 54 hiljade maski, 52 hiljade rukavica, 500 zaštitnih odijela i 500 naočala.

– Pomoć je u upućena putem Crvenog polumjeseca Turske, a donacija je vrijedna 52 hiljade evra (oko 100 hiljada KM). Jedan dio je ostavljen za potrebe Ambasade Turske u BiH, ali i građane Turske koji žive i rade u BiH. Federaciji BiH i RS otišlo je po 40 odsto – ističe Lazić.

Dodaje da je medicinska oprema putem opštinskih i kantonalnih organizacija Crvenog krsta poslana na teren.

– Donirana je oprema medicinskim i socijalnim ustanovama. Informaciju sam proslijedio i Ministarstvu spoljnih poslova i Koordinacionom tijelu BiH. To je jedina međunarodna donacija za BiH koja je došla putem Crvenog krsta – pojašnjava Lazić.

Kako pojašnjava, sredstva iz Turske su donirana ravnomjerno.

– Mi sve što dobijamo, damo operativnim štabovima na nivou entiteta i onda oni dalje to raspodijele na svim nivoima, ali vjerovatno da je i dio otišao u UKC RS u Banjaluci – dodaje Lazić.

Naglašava da donirana pomoć iz Turske nije ona koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović zatražio od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

– To je pomoć od prijatelja iz Crvenog polumjeseca iz Turske. Za ovu koju je Izetbegović tražio ništa ne znamo – kaže on.

Omer Četres, savjetnik turskog ambasadora u Bosni i Hercegovini je za Avaz je potvrdio da pomoć koje je stigla iz Turske zapravo donacija Crvenog polumjeseca “bratskoj” organizaciji u BiH.

– Pomoć koju je gospodin Izetbegović zatražio od predsjednika Erdogana će doći, ali se ne zna kada, i biće na državnom nivou – pojašnjava Četres.

ASHA prodaja vozila