Početna BiH Iz RS-a traže obeštećenje od EUFOR-a zbog nevremena u Milićima i Bratuncu:...

Iz RS-a traže obeštećenje od EUFOR-a zbog nevremena u Milićima i Bratuncu: Šteta je nanesena jer su bili neodgovorni

Naši poljoprivredni proizvođači su pretrpili ogromnu materijalnu štetu, istakao je Višković i naglasio da će Vlada Republike Srpske pomoći da im se pruži jednokratna pomoć.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je neodgovornost EUFOR-a razlog zbog kojeg protivgradna zaštita nije mogla da djeluje tokom elementarne nepogode koja je nedavno pogodila Miliće, Bratunac i Srebrenicu.

Višković, koji se danas sastao sa načelnikom opštine Bratunac Srđanom Rankićem, rekao je da su pripadnici EUFOR-a tokom trajanja nepogode najavili let helikopterom koji je bio prizemljen na bratunačkom stadionu, te da zbog toga što taj let nije odjavljen kontroli leta u Tuzli nije moglo da se djeluje sa 18 stanica protivgradne zaštite u Bratuncu, iako su imali spremne rakete i ljude.

– Naši poljoprivredni proizvođači su pretrpili ogromnu materijalnu štetu, istakao je Višković i naglasio da će Vlada Republike Srpske pomoći da im se pruži jednokratna pomoć.

On je rekao da je razgovarao sa načelnikom opštine Bratunac, koji se već obratio EUFOR-u i međunarodnim organizacijama da zajedno pruže neku vrstu obeštećenja ljudima koji su pretrpili štetu, javlja Srna.

Višković je pozvao poljoprivredne proizvođače širom Republike Srpske da osiguraju svoju proizvodnju i podsjetio da Vlada Republike Srpske, putem resornog ministarstva, već nekoliko godina 50 odsto subvencionira osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

– Ako danas osigurate svoju poljoprivredu sa 1.000 KM, 500 KM sufinansira Vlada, naveo je Višković.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači koji osiguraju svoju proizvodnju imaju pravo nadoknade šteta putem osiguravajućih društava.

On je napomenuo da Vlada sa 30 odsto sufinansira i nabavku nove opreme, a to su protivgradna zaštita, navodnjavanje i sve što se ulaže u poljorivredu.