Početna Politika Iz OHR-a poručili Narodnoj skupštini RS-a: Inzkove izvještaje imate na web stranici

Iz OHR-a poručili Narodnoj skupštini RS-a: Inzkove izvještaje imate na web stranici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice kratko su komentirali odluke koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS-a.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS-a jučer zatražila od visokog predstavnika Valentina Inzka da joj dostavi izvještaje o svom radu.

U izjavi za Klix.ba iz OHR-a su indirektno poručili da to neće učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na web stranicama UN-a i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a”, navedeno je u odgovoru OHR-a.

Time su praktično poručili da neće dostavljati posebne izvještaje entitetskoj skupštini.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jučer informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 1995.-2020. godine, koju je predložio Klub poslanika SNSD-a.

Usvojeni su i zaključci Kluba SNSD-a, kojim Narodna skupština Republike Srpske traži od visokog predstavnika u BiH da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period 1995.-2020. godine.

Narodna skupština usvojila je i zaključak u kojem se navodi da je članom 2 tačka 1 stav F Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano da će visoki predstavnik u vezi sa zadacima koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u provođenju mirovnog sporazuma UN, EU, SAD, Rusiju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije.

Ovi zaključci su usvojeni nakon što je Inzko zatražio od NSRS-a da ponište dodjelu priznanja osuđenima za ratne zločine.

ASHA prodaja vozila