Početna BiH Iz Instituta za javno zdravstvo RS odgovorili ko sada najviše obolijeva od...

Iz Instituta za javno zdravstvo RS odgovorili ko sada najviše obolijeva od korona virusa

Nakon smirivanja epidemiološke situacije tokom juna i jula, od sredine avgusta primjetan je izraženiji rast broja novoozaraženih, kao i rast broja hospitalizovanih i lica kojima je neophodna mehanička podrška.

Bio je to povod da se obratimo Institutu za javno zdravlje Republike Srpske kako bi saznali da li u četvrtom talasu pandemije oboljevaju vakcinisani ili nevakcinisani građani.

Odgovor nam je dala dr Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske: “Većina novooboljelih nije vakcinisana ili su vakcinisani samo jednom dozom vakcine. Međutim, oni koji su vakcinisani sa obje doze, a zarazili su se, imaju blagu kliničku sliku, što upravo jeste i jedan od ciljeva vakcinacije, a to je da štiti osobu od težih formi bolesti ili hospitalizacije”.

Podsjetimo, 1. septembra počinje i druga faza istraživanja kolektivnog imuniteta na virus korona u Republici Srpskoj.

Ovo istraživanje, čiji se prvi rezultati očekuju sredinom oktobra, trebalo bi da pokažu koliki je značaj same vakcinacije, odnosno da li se i koliko ispitanika zarazio nakon imunizacije, ali i vakcine kojih proizvođača su se pokazale kao najdjelotvornije.

Potvrdio je ovo za BUKU Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, čija će ustanova zajedno sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci, a u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i provesti ovo istraživanje.

Podsjetio je da je prvi dio istraživanja pokazao da je do kraja prošle godine u Republici Srpskoj 40 posto ispitanika imalo antitijela na virus korona, i čak 70 posto medicinskog osoblja, ali da će taj broj sada biti znatno veći, jer je nakon toga uslijedio još jedan talas pandemije, a dosta se građana u međuvremenu i vakcinisalo.

U istraživanju koje slijedi posebno ćemo se posvetiti vakcinacijama, da li su ljudi vakcinisani, da li je u pitanju jedna ili obje doze, koja je vakcina u pitanju, da li su oboljevali između prve i druge doze, da li su oboljevali nakon obje doze i, ako jesu, kakva je bila klinička slika. Takođe ćemo se koncentrisati i na upotrebu lijekova. U prva dva talasa bilo je puno upotrebe antibiotika, ali i nekih drugih lijekova, jer su se protokoli liječenja  mijenjali kako je pandemija jačala i kako su saznanja o virusu rasla“, istakao je za BUKU Bokonjić.

Prema podacima Instituta od februara ove godine, kada je počeo proces imunizacije, do sredine avgusta u Republici Srpskoj je zdravstvenim ustanovama isporučeno 452.47 vakcina protiv korona virusa, od toga 267.513  vakcina za prvu dozu, te 184.957 vakcina za drugu dozu vakcinacije.

Buka

ASHA prodaja vozila