Početna BiH Iz Beograda za Bosnu i Hercegovinu stiže serum protiv zmijskog otrova

Iz Beograda za Bosnu i Hercegovinu stiže serum protiv zmijskog otrova

Bosna i Hercegovina će dobiti određene količine seruma protiv zmijskog otrova od Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz Beograda, rekli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Navode da je jučer održan online sastanak na kojem su, osim predstavnika ovog ministarstva, učestvovali predstavnici Instituta “Torlak”, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Protiv zmijskog otrova daje se serum kojeg trenutno nema u zdravstvenim ustanovama u cijeloj BiH, a problem je što se za proizvodnju koristi otrov zmije poskok, koja je zaštićena životinja i u BiH i u Crnoj Gori.

Iz apoteka u BiH su nam ranije kazali da nisu uspjeli nabaviti serum za prodaju, jer se ove godine nije proizvodio ni u Beogradu ni u Zagrebu. Također, do nedostatka seruma dovodi i činjenica da je skup, a kratkog roka trajanja, zbog čega nije isplativ.

U posljednje vrijeme svjedočimo i tome da se u glavnom gradu BiH pojavljuje sve više zmija u urbanim dijelovima grada zbog toplog vremena, no one uglavnom nisu otrovnice.

ASHA prodaja vozila